Aile ve Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından başlatılan yeni düzenleme, evde yaşlı bakan kişiler için emeklilik hakkı sağlayabilir. Konuyla ilgili paylaşılan bilgilere göre Türkiye’deki 700 bin kişiyi kapsamadı beklenen bu düzenleme 1.305 TL maaş ile emekli olma hakkı sağlayacak.

Yaşlı Yakınına Bakan Kişiler Nasıl Emekli Olacak?

Bakıma muhtaç ve aynı evde yaşayan kişileri kapsayacak olan bu düzenlemede, sigorta prim ödemeleri en düşük seviyeden yapılacak. Bu düzenleme için en önemli detaylardan birisi ise bakıma muhtaç kişi ile bakacak kişi arasındaki kan bağının olması gerektiği. Akrabalık durumunun olmaması halinde ise resmi vasi olma şartı aranacak.

Raporsuz Kabul Edilmeyecek!

Bakıma muhtaç olan kişinin bu konuda durumunu belgenebilir olması gerektiği gibi engelli bireyler için de yine engelli raporunun alınması gerekecek. Bu şartları sağlayan kişilerin Aile ve Sosyal Politikalar Başkanlığı’na bağlı kurumlara başvurması ile birlikte gerçekleşecek bu emeklilik sisteminde, resmi prosedürlerin yerine getirilmesi yeterli olacak.

Hane Gelirine Düzenleme

Yaşlı bakanlar için getirilecek emeklilik sisteminde bir diğer önemli detay ise hane geliri. Hane içerisindeki gelinin 847 TL’yi aşması halinde ise herhangi bir şekilde düzenlemeden yararlanılması mümkün olmayacak. Fakat ilerleyen yıllarda bu sınırın altına inilmesi halinde başvuru hakkı tanınacak. Başvurusu kabul edilen kişiler için ise SGK prim ödemeleri devlet tarafından yapılacak ve emeklilik hakkı sağlanacak. Bu imkanlardan yararlanamayan kişiler için ise evde bakım maaşı adı altında sunulan diğer bir hizmetten yararlanmak mümkün.

Evde Bakım Maaşı İçin Nereye Başvurulacak?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na yapılacak olan bu başvurularda raporlarla durumun belgelenmesi ve şartların sağlanması halinde evde bakım maaşı alınabilir.