Türkiye'de her şehirde en az bir üniversite bulunmak üzere üniversitede ki boş kontenjanların doldurulmasına yönelik her sene üniversitelere atama izinleri verilmektedir. Buna göre SBB tarafından yapılan açıklama ile üniversitelerdeki boş öğretim üyesi kadro sayısı açıklandı. Üniversitelerde akademisyen, öğretim üyesi olmak isteyen adayları yakından ilgilendiren haberimizde tüm detaylar verilmiştir.

6 Bin Boş Kadro Var

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından dün yayımlanan verilerde devlet üniversitelerinde 6 bin öğretim üyesi kadrosunun boş olduğu belirtildi. Üniversiteler bu kadroların doldurulması için kendilerine verilen izin dahilinde atama yapacak. Bu sene için en az 635 kişilik atama yapılacak ancak bu sayının daha da fazla olması bekleniyor. Çünkü senelik olarak kamuoyuna duyurulan yıllık atama dahilinden çok daha fazla atamanın yapıldığı biliniyor.

Lisansüstü Eğitim Görenleri İlgilendiriyor

Ülkemizde yüksek lisans ve doktora yapan çok sayıda aday bulunmaktadır. Bu adayların temel hedefleri üniversiteler de akademisyen yani öğretim üyesi olarak kalmaktır. 6 binlik boş kadronun olması lisansüstü eğitim gören adayları yakından ilgilendirmektedir. Özellikle senelik olarak akademsiyenlerin emeklilik oranlarının düşünülmesi, akademisyenlerin genel yaş ortalamasının yüksek olduğunu, sürekli yeni bölümlerin enstitülerin ve fakültelerin açılmasının bilinmesi gibi konularda işin içine katıldığında ülkemizde uzun bir süre daha akademisyen atamalarının devam edeceği biliniyor. Yani bu müjdeli haber ile beraber lisansüstü adayların bir süre daha (minimum 5-10 sene olduğu düşünülüyor) kadrolar dolacak mı, atamalar bitecek mi gibi endişeler yaşamayacağı ön görülmektedir.