Bugün TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon oranı birçok kişi tarafından merakla bekleniyordu. Temmuz ayında yapılacak olan memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranının kesinleşmesinde etkili olan açıklama sonrasında ayrıca temmuz ayı için uygulanacak olan kira zam artış oranı da belli oldu. Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren enflasyon oranı sonrası kiralarda meydana gelecek artış oranları da haberin devamında yer alıyor.

Saat 10:00’da TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı göstergelerine göre TÜFE bir önceki aya göre %0,03 artış gösterirken, aralık ayına göre ise %5,01 olarak belirlendi. Geçen yılın aynı ayına göre ise %15,72 olarak belirlenirken ortalama %19,88 oranında artış gösterdi.

Temmuz Kira Artış Oranı Ne Oldu?

Açıklanan enflasyon oranı ile birlikte kiralara yapılacak en yüksek zam oranı da belli oldu. Bu noktada kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmede bir rakam bulunuyorsa, zam oranı geçerliliğini kaybederken eğer bir rakam bulunmuyorsa ev sahipleri açıklanan bu orana göre kirayı arttırabilecek. TÜİK tarafından açıklanan TÜFE Haziran kira artış oranı %19,91 olarak belirlendi.

Özellikle açıklanan bu orandan yola çıkarak örnek vermek gerekirse 1,000 TL kira alan bir ev sahibi eğer sözleşmede bir oran ya da tutar belirlenmemişse kiraya 199,10 TL zam yapabilecek. Bu doğrultuda kiracının temmuz ayında ödeyeceği, zam uygulanan kira tutarı se 1.199,10 TL olacaktır.