Gündemde yer alan başlıklardan biri de hem kadroya geçen hem de geçmeyen taşeron işçilerinin haklarında yapılması beklenen düzenleme oldu. Buna göre 4D’li olarak çalışan taşeron işçilerinin maaşlarında ve diğer ödemelerde bu düzenlemeye bağlı olarak artış olması bekleniyor. Bunun dışında yine işçilere ödenen ek zam, ikramiye ve tayin konuları ile ilgili de merak edilenlerin hepsi haberimizin devamında yer alıyor.

2020 Yılında Ne Kadar Zam Yapılacak?

Kamu kurumu ve belediyelerde çalışan taşeron işçilerinin maaşlarına 2020 yılında ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Buna göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından işçilere yüzde 4 oranında zam yapılacağı açıklandı. Fakat asgari ücretteki artış dikkate alındığında işçilerin maaşlarına yapılan yüzde 4’lük zammın asgari ücretin yüzde 26’sı kadar altında kaldığı ifade edildi. Özellikle asgari ücret zammından sonra taşeron işçiler yüzde 4’lük zammın iyileştirilmesi talep ediyor.

Tayin Hakkı

Kamuda çalışan taşeron işçilerin haklarından iyileştirme yapılması gündemde olup bu çerçevede tayin hakkının da tanımlanması ve düzenlenmesi gündemde yer alıyor. Daha önce konu ile ilgili açılan işçi davasında mahkeme işçiyi haklı bulmuş ve bu karardan sonra 2020 yılında işçilere tayin hakkının gündeme gelmesine muhtemel olarak bakılıyor.

Yüzde Artışlar Eklenmeyecek

Yazıda yer alan hususlardan biri de daha öncesinde yeni asgari ücretin üzerine uygulanan yüzde 20, yüzde 30 gibi oranlarda bir artışın yapılmayacağı oldu. Bakanlık yazısında 02.04.2018 tarihinden başlayarak aynı oranda arttırılmış ücretlerin üzerine sadece toplu iş sözleşmelerinde belirlenen ve her alı ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacağını açıkladı