Ülkemizde binlerce sözleşmeli öğretmen görev almakta olup bu öğretmenlerin eşlerinin tayin durumu son zamanlarda gündeme yer alan konuların başında gelmektedir. Buna göre geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir açıklama gelmiş olup eşlerin bu durumu hakkında konuya netlik getirildi. Sözleşmeli öğretmenlerin eşlerinin en önemli sorunu ise tayip yapılamaması olarak gösterilmekte olup son yapılan açıklama ile bu konu ile ilgili olarak detaylı bir açıklama yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen Eş Tayini Açıklaması

Konu ile ilgili olarak MEB tarafından yapılan açıklamada "Her İkisi de Sözleşmeli Öğretmen Olan Eşlerin Aile Birlikteliği Mazeretine Bağlı İller Arası Yer Değişikliğine İlişkin Açıklama Bakanlığımız resmî eğitim kurumlarında her ikisi de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin iller arası aile birlikteliği mazeretine bağlı yer değişikliği işlemleri sonuçlandırılmış olup ilgililerin MEBBİS'te kayıtlı cep telefonu numaralarına bilgilendirme mesajı gönderilmiştir." İfadelerine yer verilmiş olup açıklamaya göre sözleşmeli öğretmenlerin eşlerinin tayini mümkün kılınmıştır.

İşlemler Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Norm kadro açığı bulunan iller olmak üzere tayin işlemleri Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilerek öğretmenlerin tercihlerine açılacak ve yer değiştirmeler bilgisayar ortamında hizmet puanı üstünlüğü esasına göre yapılacaktır. Hizmet puanının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü, hizmet süresinin hesabında ise 28 Şubat 2019 tarihi esas alınarak gerçekleştirilmektedir.

Buna göre sağlık durumu veya can güvenliği mazereti ile engellilik durumuna veya diğer nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunan ve başvurusu uygun görülen öğretmenlerin talebi halinde, öğretmen olan eşleri de yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir. Başvurular, http://mebbis.meb.gov.tr veya http://personel.meb.gov.tr adreslerindeki MEBBİS Mazeret Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Formu doldurularak yapılacak ve belgeler eğitim kurumu müdürlüğüne teslim edilecektir. Başvuru formu eğitim kurumu müdürlüğünce onaylanacak ve bir örneği öğretmene verilecektir.