Türkiye'de emekli olmak için çalışan ve SGK güvencesi ile prim ödemeleri yapılan kişiler için SGK belirli şartlarda bu ödemeleri geri iade ediyor. Türkiye'de emekli olmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekirken prim, gün gibi pek çok kriter emekli olma konusunda vatandaşları önünde bir engel olarak olabiliyor. Her ne kadar askerlik ve doğum borçlanması gibi imkanlar emekli olmak isteyenlere bir seçenek sunmuş olsa da emekli olamayan ve emekli olma imkanı bulunmayan vatandaşlara toplu para ödemeleri SGK tarafından yapılıyor. Bu sayede vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamadan mevcut prim ödemelerini geri alması sağlanıyor. Memur olarak çalışan kişiler dahi emeklilik şartlarını tamamlayamaması halinde talepte bulunarak bu konuda ödeme alabiliyor.

SGK iadesi nasıl alınacak?

Yıllar boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan prim ödemelerinin toplu bir şekilde geri alınabilmesi adına iki şart gerekiyor. Bu şartlardan ilki sigortalı bir şekilde çalışmıyor olmak ya da BAĞ-KUR gibi kendi adına bir işletmeye sahip olmamak. Bir diğer şart ise emekli olmak için gereken üç şarttan ikisini tamamlamış olmak. Bu konuda ise erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl çalışma süresi ve yaş şartının tamamlanması yeterli.

Bu kapsamdaki kişilerin özellikle prim yönünden eksiği bulunuyorsa, iade alma imkanı ortaya çıkıyor. Özellikle hastalık nedeniyle primlerini tamamlayamayacak durumda olan ya da sigortalı bir şekilde çalışma imkanı bulunmayan vatandaşları yakından ilgilendiren bu durum, herhangi bir mağduriyet yaşanmadan kişilerin toplu para alarak bu parayı değerlendirilmesine imkan tanıyor. Üstelik vefat eden sigortalıların da yine bu şartları taşıyor olması halinde kanuni mirasçılarının belirli şartlar altında aynı şekilde toplu parayı alabilmesi mümkün.

SGK üzerinden yapılan bu işlemlerde ödeme almak isteyenlerin önce dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. Dilekçe ile durumu belgeleyen kişiler, şartlara uygunluk sağlıyorsa SGK tarafından gerekli ödemeleri alabiliyor. Toplu para alınması halinde ise SGK tarafından herhangi bir şekilde emeklilik durumu bir daha söz konusu olmuyor. Bu nedenle toplu parayı almak isteyen kişilerin mutlaka tüm şartları gözden geçirerek doğru bir şekilde bu talebinde bulunması öneriliyor