Türkiye’de pandemi ile birlikte işverenlere yönelik sağlanan sigorta prim desteği ile işçilere yönelik sağlanan kısa çalışma ödeneklerinde 2020 yılının sona kadar yeni bir düzenleme yapılacak. Yapılacak düzenleme ile birlikte işveren tarafından ödenmesi gereken sigorta primleri tamamen devlet tarafından karşılanacak. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda sigorta prim desteğine ek olarak kısa çalışma ödeneğinin de devam edeceği belirtildi.

Yeni dönemde düzenlemeler devam edecek

Pandemi süresinde getirilen ve kısa sürmesi beklenen bu destekler, yapılacak yeni düzenleme ile birlikte devam edecek ve daha uzun bir süreyi kapsayacak. Aynı zamanda işçilerin herhangi bir iş kaybı olmaması adına işverenler tarafından işten çıkarmaların da yasaklanması konusunda yeni kuralların getirilmesi bekleniyor.

Kısa çalışma ödeneği bitenler devam ettirilecek

Kısa çalışma ödeneği alan iş yerleri için 30 Haziran tarihinde süre sona ererken bu işletmeler için otomatik olarak 1 aylık daha uzatma verilecek. İşten çıkarma yasağı da şu an için devam ederken tüm mevcut düzenlemeler Ağustos ayına kadar devam edecek. Bu aşamada önemli nokta ise yeni tasarı ile birlikte mevcut düzenlemelerin yıl sonuna kadar uzatılması.

Sektörel ayrım yapılabilir

Mevcut düzenlemelerde kısa çalışma ödeneğine dair farklı senaryolar da konuşuluyor. Her ne kadar tasarı içerisinde yer alsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreyi uzatma yetkisi bulunuyor. Bu açıdan herhangi bir düzenlemeye gerek kalmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alınacak bir karar ile kısa çalışma ödeneği için süre uzatılabilir. Ancak üzerinde durulan nokta, farklı sektörlere yönelik düzenlemelerde farklılığa gidilmesi. Bu konuda kulislerden farklı bilgiler gelirken, mevcut durumun önümüzdeki günlerde netleştirilmesi bekleniyor.