Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 21 Eylül'e ertelenen okulların açılışı ile birlikte özel okullardaki bilmece devam ediyor. Özellikle yüz yüze eğitim geçişi bekleyen ve bu nedenle pek çok velinin indirim ve iade konuştuğu okullarda, henüz beklentiler karşılanmadı. Bu nedenle özel okullardaki geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar yeni eğitim öğretim yılına da yansıdı. Veliler ücret iadelerini isterken, özel okullarla veliler arasında anlaşmazlık sürüyor.

Özel okullarda iade yapılacak mı?

Özel okulların bir arada bulunduğu Özel Okul Dernekleri indirim ve iadelerde %5 ile 30 oranında bir miktarı uygun görürken, veliler tarafından bu oranlar düşük bulunuyor. Veliler ise % 50 oranında bir indirim bekliyor. Zira 23 Mart'tan itibaren yüz yüze eğitime geçilmesi, öğrenciler için ödenen yemek, servis ve pek çok okul ücreti karşılığının alınamamasına neden oldu.

Özel okullar bu süreci sadece uzaktan eğitim vererek geçirirken, eğitim dışındaki ücretlerin nasıl iade edileceği, indirim alınacağı merak edilmeye başlandı. Konu ile ilgili şu ana kadar somut bir adım atılmazken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da sürecin yakından takip edildiği belirtildi. Bu kapsamda özel okulların özellikle yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde ücretler ile ilgili tüm problemleri ortadan kaldırması bekleniyor.

Tüm Türkiye’de ortak karar gelir mi?

Tüm Türkiye genelinde ortak bir indirim ya da iade oranının belirlenmesi pek mümkün görünmezken bölgesel olarak çözümün bulunabileceği de konuşuluyor. Yaşanan bu süreçte veliler, Özel Okul Veli Platformu adında bir platformda bir araya gelirken özellikle sosyal medya üzerinden seslerini yüksek bir şekilde dile getirmeye çalışıyor.

Uzaktan eğitim uygulanan dönemlerde okul için %50’nin altındaki bir oranı kabul etmek istemeyen veliler bununla birlikte yemek ve servis bedelleri gibi pek çok farklı iade ya da indirimin de yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde kesinleştirilmesini istiyor. Öğrenciler okula gitmediği için kitap kullanımını da çok fazla yapamadığı gibi veriler bu konuda farklı bir çözüm önerisi sunuyor. Çok yüksek ücretler ile alınan okul kitaplarının dijital olarak satın alınması gerektiğini belirten veliler, böylece çok daha uygun fiyatlarla eğitim sürecinin zorlu dönemden geçebileceğini öne sürüyor.