Ülkemizde memur olmak için her yıl binlerce aday ÖSYM ve ardından KPSS sınavına girmek için ter döküyor. Lise, ön lisans ya da lisans sonrasında mezun oldukları bölümlere ilişkin KPSS sınavına giren adaylar ise sınavdan en yüksek puanı almaya çalışıyor. Fakat memur olabilmek için aşılması gereken bir diğer engel ise yaş sınırı. Zira kamuda çeşitli alım ilanlarında da sıklıkla yer verilen 35 veya 40 yaş sınırından dolayı ise birçok aday, memur olma hakkını kaybediyor.

Yaş Sınırı 30’dan 40’a Kadar Değişiyor

Sözcü’nün haberine göre kamu kurularına yapılan alımlarda ilanda yer alan şartlardan bazıları şu şekilde yer almış.

SYDV, 4857 sayılı kanun kapsamında çalışacak büro memuru, inceleme görevlisi kadroları için yapılan alımlarda 35 yaş şartı, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Alımları: 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak şartı, Adalet Bakanlığı 4 B Sözleşmeli Zabıt Katip Alımı: Sınavın son başvuru günü olan ……. tarihinde 657 sayılı Kanunun 40. maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını bitirmemiş olmak gibi çeşitli yaş şartları ilanlarda bulunmaktadır.

Kanunda Yaş Sınırı

Memur alımlarında genel itibari ile tüm adayların 657 sayılı kanun gereklerini taşımaları istenmekte olup bu kanunun 48. Maddesinde ise yaş sınırı yer almaktadır.

Adaylardan Üst Yaş Sınırı Kalksın Talebi

Geçtiğimiz yıl araştırma görevliliği kadrosunda uygulanan Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) yapılan yeni düzenleme ile "araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olma" şartının kaldırılmasını adaylar tüm memuriyet alımlarına uygulanmasını istiyor. İşin Olsa olarak adayların bu taleplerini duyurmalarına yardımcı oluyoruz.