1 Ağustos 2019’dan itibaren yapılmaya başlanan ve 5. Dönem Toplu Sözleşmesi çerçevesinde 3 milyon çalışan ve 2 milyondan fazla da emekli memuru ilgilendiren 2020 ve 2021 yıllarına ait zam pazarlığında hükmet ilk olarak yüzde 3+3 teklifinde bulunmuş ve ardından bu teklif sendikalar tarafından reddedilmişti. Daha sonra ise hükümet teklifini revize ederek ilk yıl için 4+4’lük yeni bir teklif daha sundu. Özellikle gecelere kadar devam eden zam pazarlığında ise istenilen sonuç elde edilemedi. Hükümetin sunmuş olduğu tekliflerin hiçbiri müzakere edilemeyecek durumda değerlendirilirken Memur-Sen üyesi memurlar da dün bir eylem gerçekleştirdi.

Memurlar Eylem Yaptı

Hükümetin memur sendikalarına sunmuş olduğu 4+4’lük tekliften de bir sonuç alınamadı. Bu teklifte de anlaşma sağlanamaması üzerine Memur-Sen’e bağlı memur üyeleri eylem gerçekleştirdi. Kamu Görevliler Sendikaları Heyet Başkanı ve aynı zamanda Memur-Sen Genel Başkanı olan Ali Yalçın, yeni teklif beklediklerini ifade etmişti. Fakat hükümet ile sendikalar arasında son güne kadar herhangi bir uzlaşma sağlanamaması üzerine Memur-Sen, iş bırakma ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde cüzdan bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Memur-Sen Yeni Takvim Önerdi

Dün bakanlığın önündeki eylem sonrasında ilgili zam oranlarının hakem kuruluna gönderilmemesi gerektiği ifade edilirken Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın tarafından yapılan açıklamada kuruluna gitme süresinin 1 güne düşürülmesi ve müzakerelerin 2 gün uzatılması talep edildi. Normal takvimde hakem kuruluna teklifin 24 Ağustos’ta iletilmesi gerekiyor. Fakat Memur-Sen’in yaptığı açıklamadaönerdiği takvim ise kamuoyuna açıklandı.

Son Durum Ne?

Dün gece Toplu sözleşme görüşmelerinde zam pazarlığı Çalışma Bakanlığı toplantı salonunda Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın ile Bakan Zehra Zümrüt Selçuk arasında gece 24.00’as kadar devam etti. Buna göre bakanın eski teklif olan 4+4’ü arttırması bekleniyordu.Yeni akvim de kabul edilmezseHakem heyeti çalışmalarına başlayacak ve 5 gün içinde karar verilecek. Buna göre hakem heyeti memur maaşlarına yapılacak zammı 28 Ağustos 2019 günü açıklayacak. Henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmemiş olup gün içerisinde yeni haberlerin erilmesi bekleniyor.