Kamuda görev yapan Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin silah kullanımı ile ilgili merak edilenleri aktarıyoruz. Mahalle Bekçileri görev yaptıkları mahallerde silahlı olarak mı görev yaparlar? Çarşı ve Mahalle bekçisi sivilde silah kullanabilir mi? Silah kullanma ile ilgili yasal mevzuat nedir ve hangi koşullarda silah kullanabilmeleri yasaldır? İşin olsa ekibi olarak merak edilen bu soruların cevabını araştırdık.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan bekçilerin alım ile ilgili işlemleri ve alım ilanları Polis Akademisi tarafından yapılmakta.

MAHALLE BEKÇİLERİ GÖREV YETKİSİ;

Çarşı ve Mahalle Bekçileri silah kullanma yetkilerinde İçişleri bakanlığının yasal mevzuatı çerçevesinde polis memurları gibi yetkileri bulunan kamu görevlileridir. Çarşı ve mahalle bekçileri 2559 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirtilen hallerde silah kullanabilirler. Bekçi olarak görev yapanların silah kullanma yetkili bu kanunda açıkça belirtilmektedir. Bekçilerin görev yapma esasları 772 sayılı çarşı ve mahalle bekçileri kanunda düzenlenmiştir. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan bekçilerin özlük, maaş hakları ve mevzuat bilgilerini aktarmaya devam edeceğiz.

İŞİN OLSA