696 sayılı KHK ile birlikte taşeron çalışma sürecini sona ereceği ve taşeron çalışanların kadro alacağı belirtilmişti. Yapılan bu hamle sonrasında taşeron çalışma sistemini sona ermesi beklense de beklenen olmadı.

Taşeron bekleyen KİT’ler endişeli!

Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde yer alan taşeron çalışanlar bu kadro sürecine dahil edilmezken, tüm taşeronların kademeli bir şekilde geçiş yapacağı ifade edilmişti. Bu nedenle de taşeron olarak çalışan KİT’ler uzun zamandan beri kadro müjdesi bekliyordu. Fakat Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verilen son bir soru önergesi, büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Konu TBMM’ye Taşındı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Meclis’e sunulan bir önergede ise KİT’lerin durumu ve taşeron işçilerin kadro almasıyla ilgili son gelişmeler ortaya çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından yanıtlanan bu soru önergesinde özellikle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları bünyesinde çalışan taşeron sayınsın artış gösterdiği görüldü.

Turhan yaptığı açıklamasında 3 bin 447 taşeron işçi çalıştığını söylerken, sadece 2018 yılında dahi bu rakam, 2 bin 800 olarak açıklanmıştı. Aradan geçen kısa süre içerisinde yaklaşık 647 kişiyi taşeron olarak çalıştırmaya başlayan TCDD’de kadrolaşma sürecinin giderek zorlaştığı görüldü.