Kamu Bankalarının Batırdığı Kredi 11 Milyar Old

Kamu bankalarının son dönemlerde hükümete yakın iş adamlarına kredi verdikleri iddia ediliyordu. Çıkan ayrıntılarla kamu bankalarının kredi batırma konusunda özel ve yabancı bankaların önüne geçtiği ortaya çıktı. Sadece son 3 yılda batırılan kredi yüzde 118’in üzerinde arttı. Ama bu rakam kamu bankalarının daha çok vatandaşlara değil şirketlere verdiği kredileri tahsil edemediğini ortaya koydu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı son verilerde 2012 yılının Nisan ayına göre Türkiye’deki tüm bankaların geri dönmeyen yani ödemesi alınamayan kredilerinin yüzde 99.7 artarak 19.9 milyardan 39.8 milyar liraya yükseldiği açıklandı. Yine aynı dönemler arasında kamu bankalarının batık kredileri ise yüzde 118.7 gibi olağanüstü oranda artarak 5 milyar 88 milyondan 11 milyar 131 milyon liraya çıktı. Sektörün üzerinde artış gösteren kamu bankalarının kredi batığı toplam batık kredilerin artmasına da neden oldu. Kamu bankalarının toplam batık krediler içerisindeki payı yüzde 25.4’ten yüzde 27.9’a yükseldi.

Yüzde 119’a ulaşan Kamu mevduat ve yatırım bankaları batık kredi artış hızında bütün bankaları geride bıraktı. Ancak buna rağmen yerli özel bankaların kredi dağıtımında ve tahsilatında çok daha titiz davrandığı ortaya çıktı. Nisan 2012 ve Nisan 2015 dönemi arasında Yerli özel sektör bankalarının batık kredilerindeki artış sadece yüzde 87,9 oldu. Kamu bankalarına en yakın batık kredi artışı yabancı bankalarda oldu. Yüzde 107,6’ya ulaşan yabancı bankaların batık kredi artışındaki batış bile kamu bankalarının gerisinde kaldı.