Halk Bankası’nın Katılım Bankası Açılıyor

Halk Bankası’nın katılım bankası kurması için BDDK’nın son toplantısında onay çıktı. Halk Bankası’da onayın çıkması ile birlikte süreci hızlandırdı. Tabii ki katılım bankası ile birlikte istihdam açılması da bekleniyor. Halk Bankası sınav hazırlıklarına başladı bile.

17 Aralık yolsuzluk operasyonu nedeni ile zor günler geçiren Halk Bankası bütün engellemelere rağmen katılım bankası kurma yolunda dev bir adım attı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Ziraat Bankası’ndan sonra Halk Bankası’nın da katılım bankası kurması için onay verdi. Halk Bankası’na katılım bankası kurması yönünde verilen onayın BDDK’nın son toplantısında çıktığı düşünülüyor. Bu onay ile birlikte paralel yapının katılım bankası kurulmasını engelleme çabaları da boşa çıkmış oldu. Halk Bankası’nın katılım bankası kurma süreci hızlandı.

Ziraat Bankası’da Katılım Bankası Kuruyor

Kuruldan çıkan onayla birlikte Halk Bankası’nın en az 300 milyon dolarlık sermaye kullanarak katılım bankası kurması bekleniyor. Katılım Bankası kurmak için BDDK’ya geçen ay ön başvuru yapan Halk Bankası konu hakkında “Bankamız Yönetim Kurulu kararı uyarınca Bankamız bağlı ortaklığı şeklinde kurulması planlanan katılım bankasının kuruluş işlemlerine ilişkin olarak Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ön izin başvurusu yapılmış olup gelişmeler kamuoyuna duyurulacaktır” şekline açıklama yapmıştı.

BDDK daha önce Ziraat Bankası’na 300 milyon dolar sermaye ile katılım bankası kurma izni vermişti. Bundan dolayı katılım bankası kurarken hem Halk Bankası hem de Vakıflar Banka’sı genel Müdürlüğü’nün 300 milyon dolar sermaye koyması gerekiyor.

Orta Doğu ve Körfez’den Fon Akışının Hızlanması Bekleniyor

BDDK’ya Vakıflar Müdürlüğü’nün başvurusunun ardından Türkiye’de katılım bankacılığına her yıl 3 yeni kuruluşun başvurması bekleniyor. Faizsiz Finans sektöründe katılım bankalarının pastayı büyüteceği düşünülüyor. Türkiye’ye Ortadoğu ve körfez ülkelerinden fon akışının da Katılım bankaları ile hızlanacağı düşünülüyor. Diğer yandan geçen yıl Ziraat Bankası’nın BDDK’dan izin alarak başlattığı Katılım Bankası kurulum süreci de bütün hızı ile devam ediyor. Ziraat Bankası’nın konu ile ilgili teknik altyapı çalışmaları da son sürat devam ediyor. Ziraat Katılım Bankası tabelası ile açılacak olan bankanın personel alım sürecinin tamamlanmasının ardından yıl sonuna kadar büyük illerde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Halk Bankası Yeni Katılım Bankası İle Personel Alımı da Yapacak

Geçen Ay Halk Bank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu tarafından yapılan açıklamada katılım bankası için 150 şube açacaklarını ve bu şubeler için 10 kişilik istihdam oluşturacaklarını belirtmişti. Personel ihtiyacı banka içi yazışmalarda 1500-1800 kişi olarak belirtilirken, bu ihtiyaç doğrultusunda 1000 kişinin sınavla alınması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim