Emeklilikte Yaşa Takılanlar uzun zamandan beri konuyla ilgili bir çözüm bulunmasını istese de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son açıklamalar sonrasında böyle bir düzenlemenin gelmeyeceği net olarak belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamasında “Seçimi kaybedecek olsam dahi…” diyerek bu konuda ne kadar kararlı ve net olduğunu gösterirken, EYT’lilerin haklarının yenilip yenilmediği konusunda detaylı tartışmalar başladı.

EYT Bekleyenlerin Hakkı Yendi Mi?

Özel ve Demirel dönemlerinde emeklilik yaşlarına dair çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. 1986 yılında yapılan ilk düzenlemenin ardından Demirel döneminde bu düzenlemeden vazgeçilmiş ve eski sisteme geçilmiştir. Emeklilik için getirilen ve sonradan kaldırılan yaş şartı, Anayasa Mahkemesi tarafından detaylı bir şekilde ele alınarak herhangi bir şekilde hakkın zayi olmadığı yönünde karar verilmiştir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden İlk Açıklama  

Gündemde yaşanan bu tartışmalara ek olarak bir açıklamada Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak’tan geldi. Özüpak ise “EYT, kazanılmış bir haktır. Anayasal hakkımızın iadesini istiyoruz. Söylemler bizi davamızdan vazgeçiremez. Vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Sosyal medyadan bu mesajı yayınlayan Özüpak konuyla ilgili adli sürecin başlatılacağını duyurdu.

Türkiye ve İskandinav Ülkelerindeki Farklılıklar Ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalar sonrasında İskandinav ülkelerindeki sistemler de kapsamlı bir şekilde ele alınmış durumda. Türkiye’nin emeklilik ile ilgili en büyük problemlerinden birisi, emekliyi sübvanse eden kişi sayısının azlığı. Öyle ki Avrupa’da her bir emekliyi 4 çalışan sübvanse ederken, Türkiye’deki bu oran bir emekliye 2 çalışan şeklinde. Bu nedenle de yaşın daha da geriye çekilmesi ya da erken emeklilik yolunun açılması ekonomik anlamda hükümete ciddi bir yük getirebilir. Buna ek olarak yaş açısından Türkiye ve İskandinav ülkeleri arasındaki farklara bakıldığında; Danimarka'da 65, Norveç'te 62, İsveç'te 61 yaş şartı uygulanıyor. Türkiye’de ise kadınlar için bu yaş sınırı 58, erkekler için ise 60.

Tüm bu yaşananların ardından mahkemeden gelecek yeni bir karar şartları değiştirebilir. Ancak olayın siyasi kanadında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.