2015 yılında 3 çocuk teşviki kapsamında yürürlüğe konulan doğum yardımında herhangi bir yenilik yapılmaması dikkatlerden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mevcut dönemde yapılan açıklamalarda, tüm ailelerden 3 çocuk yapması istenirken Türkiye'deki genç nüfusun artması adına yeni bir politika başlatılmıştı. Üstelik bu konuda teşvikler de ailelere verilirken İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, 3 ve daha sonraki her çocuk için 600 TL tutarında nakit yardımı yapılıyordu.

5 yıldan beri rakamlar aynı

Herhangi bir güncellemenin yapılmaması çocuk yardımının giderek daha da önemsiz hale gelmesine neden oldu. Bir defaya mahsus verilen bu ödemelerde, aradan geçen 5 yıla rağmen herhangi bir yeniliğe gidilmedi. Öyle ki üç çocuk teşviki adı ile 633 sayılı kanun hükmünde kararnameye eklenerek yürürlüğe giren mevcut düzenleme, 5 yıldan beri aynı tutarlar üzerinden devam ediyor.

Aileler bu konuda beklenti içerisinde

Şu anda Türkiye'de doğum yardımı alabilmek adına aileler özellikle mevcut düzenlemelerde bir yeniliğe gidilmesini bekliyor. 5 yıllık süreden beri herhangi bir farkın olmaması bu alandaki düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılarken hükümet gündeminde ise böyle bir günden bulunmuyor.

Ancak ailelerin baskıları ve beklentilerini daha fazla dile getirmesi ile birlikte özellikle ilerleyen dönemde beklenen yenilikler yapılabilir. Özellikle korona süreci sonrasında nüfus yönünde bir artışın beklendiği günümüzde yapılacak küçük bir değişiklik dahi pek çok aileye ciddi bir katkı sağlayacak. Bu bakımdan yeniden gündeme getirilen çocuk yardımı konusunda önümüzdeki günlerde yeni bir adım atılması mümkün görünüyor.

Editör: TE Bilisim