2020 yılı itibariyle geçerli olacak asgari ücret için komisyon 2 Aralık 2019 tarihi itibari ile toplanarak görüşmelere başlayacak. Yapılacak görüşmelerde çeşitli sendika ve kuruluşların temsilcileri yer alacak ve karşılıklı olarak beklentiler, talepler iletilecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yine ortak bir noktada buluşulmaya çalışacak olan taraflar, asgari ücretin olabildiğince yüksek seviyelerde belirlenmesi için çalışmalar yürütecek.

Asgari Ücret Zammı İçin İlk Rakam: 2526 TL!

Konu ile ilgili ilk araştırmalardan bir tanesi Türk İŞ tarafından yapılırken, Türkiye'de mevcut yaşam şartları dahilinde minimum yaşam maliyetinin 2526 TL olduğu belirtildi. Yapılan açıklamalarda bu rakama dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen temsilciler, yeni zamlar ile birlikte asgari ücrette bu tutarın mutlaka olması gerektiğini dile getirdi.

Türk İş Talebi İletilecek!

Türk-İş adına işçileri Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat komisyonda yer alacak ve komisyonda bu talep gündeme getirilecek. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon asgari ücretli çalışanın olduğunu da söyleyen Nazmi Irgat, asgari ücretle çalışan kişilerin sadece 1 milyon 894’ünün sendikalı olduğunu ve bu nedenle de örgütlenmenin, birlikteliğin olmadığını belirtti.

Asgari Ücrette Enflasyon Belirleyici Olacak Mı?

Asgari ücret belirleme noktasında özellikle enflasyon önemli belirleyicilerden bir tanesi. Resmi rakamlara göre Türkiye'de %8 oranında bir enflasyon mevcut. Fakat sendika temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda Türkiye'deki gerçek enflasyonun %16 seviyelerinde olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle komisyonunda temsilciler arasında enflasyon oranı için farklı tartışmalar yaşanabilir.

Milyonlarca çalışanın 2020 yılındaki maddi durumunu belirleyecek olan asgari ücret için tüm gözler 2 Aralık'ta başlayacak görüşmelere çevrildi.