Türkiye'de araç satışları için yeni bir düzenleme getirilirken, artık ikinci el araç alım ve satım işlemlerinde eksper raporu alınması zorunlu hale getirildi. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda eksper rapor bedelinin kim tarafından karşılanacağına dair de şartlar belirlenirken, düzenlemenin önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceği ifade edildi.

Yeni düzenlemeler resmen açıklandı

TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger tarafından konu ile ilgili detaylar paylaşılırken Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araç alım ve satım işlemlerine yönelik yeni düzenlemesinde pek çok yeniliğin de sektöre kazandırıldığı ifade edildi.

Alım ve satımlarda yetkili satış dönemi

Düzenlemelerde en çok dikkat çeken detaylardan bir tanesi araç alım ve satım işlemlerinde yetkisiz kişilerin herhangi bir şekilde işlem yapamayacak olması. 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi olmayan kişiler, bir yıl içerisinde maksimum 3 defa araç alım ve satım işlemi yapabilecek. Bu sayı aşıldığı takdirde ise herhangi bir işlem yapma yetkisi bulunmayan kişiler düzenlemelere aykırı işlemler yapması nedeniyle cezai yaptırımlarla da karşılaşabilecek.

Düzenlemelerde bir diğer detay ise ikinci el araç satışı yapan işletmelerin araç ile ilgili garanti sağlayacak olması. Üstelik her araç için satış tarihinden önce 3 gün içerisinde ekspertiz raporunun alınması zorunlu hale getiriliyor. Bu rapor ile birlikte satış yapabilecek olan kişiler, alıcı tarafından haksız nedenler ile satıştan vazgeçilmesi halinde ücreti alıcıdan alacak. Ancak satıcıdan kaynaklı diğer sebepler ile araç satışının gerçekleşmemesi halinde uzman raporları tamamen araç satıcı tarafından karşılanmış olacak.

Yapılan bu yeni düzenlemeler ile birlikte ikinci el araç ve satışlarında daha sorunsuz bir formül üzerinde durmaya çalışan yetkililer, bu düzenlemeler ile birlikte sektörde radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Özellikle 31 Ağustos tarihi itibariyle Türkiye'de başlayacak yeni dönem araç alım ve satış işlemlerinde pek çok kişi için yeni yükümlülükler ve sorumluluklar getiriyor.