4D kapsamında çalışan kişiler için hala durum netlik kazanmış değil. Asgari ücret ek zammı,görev tanımı, tayin hakkı gibi pek çok farklı konuda yeni kazanımlar bekleyen çalışanlar yapılacak görüşmelere gözünü çevirmiş durumda.

900 bin çalışan görüşmeleri bekliyor

900 bin kişiyi kapsayan 4D taşeron çalışanlar için yapılacak görüşmeler binlerce kişiyi ve aileye etkileyecek. Bu nedenle Türkiye'nin gündeminde yer alan bu çalışanlara yönelik 2020 TİS görüşmeleri belirleyici olacak. Tarafların masaya oturarak konuşmalar yapacağı bu görüşmelerin pandemi nedeniyle Ekim ayında yapılması bekleniyor. Ancak görüşmeye zaman olmasına rağmen görüşmelerde yapılacak konuşmalar ve beklentiler her geçen gün daha fazla gündeme gelmeye devam ediyor.

Gelen son bilgilerde ise özellikle işçi sendikalarının masada direteceği ve yüzde 17.5 ile 20 arasındaki bir orandan daha aşağı bir teklifi kabul etmeyeceği söyleniyor. Kulislerden gelen bu iddialar özellikle çalışan kişilerin haklarının savunulması konusunda kararlı durulacağını gösterirken bu bilgiler aynı zamanda taşeron çalışanlarında da şu an için büyük bir umut yaratmış gibi görünüyor.

Zira taşerona geçiş aşaması itibarıyla pek çok hakkından mahrum kalan çalışanlar, iyileştirmeler ile durumun düzeltilmesini bekliyor. Ancak aradan uzun bir süre geçmesine rağmen bu konuda herhangi bir adımın hala atılmamış olması ise pek çok işçinin umutsuzluğa kapılmasına neden oluyor.

2019’da erken yapılmıştı

Bu görüşmelerin bu kadar çok gündeme gelmesinin bir diğer nedeni ise 2019 yılında görüşmelerin çok daha erken tarihlerde yapılmış olması. Öyle ki 2019 yılında yapılan TİS görüşmeleri Ağustos ayı itibari ile tamamlanmıştı. Bu bakımdan 2020 yılındaki bu görüşmelerin gecikmiş olması, sektörde çalışanlar için de bir moral kaybı yarattı. Pandemi ile zorlu bir süreçten geçen çalışanlar görüşmelerin bir an önce tamamlanarak mevcut hakların kendilerine sağlanmasını bekliyordu. Görüşmelerde üzerinde özellikle durulacak konular ise şöyle;

  • 2020 yılı için yapılacak olan taşeron işçi maaş zam oranlarının enflasyon oranlarının üzerinde tutulması,
  • Şartlı veya şartsız taşeron işçilerine tayin hakkı verilmesi,
  • Bayram, eğitim ödemeleri için yapılan tutarların yükseltilmesi,
  • Yüzdelik dilim düzenlemesiyle maaşların yeniden belirlenmesi,
  • Taşeron işçiler için görev tanımı yapılması.