Ülkemizde bilindiği üzere neredeyse her akaryakıt istasyonunda müşterilerin kullanımına sunulmak üzere ücretsiz lastik basınç cihazı ve su cihazı bulunmaktadır. Bu cihazlarda vatandaşlar araçlarının lastik basınçlarını kontrol etmekte ve su cihazı ile araçlarını yıkamaktadır. Genel olarak su cihazları 1 lira ya da 2 lira giib çok cuzi rakamlara çalışmaktadır fakat lastik basınç için para almakta olan akaryakıt istasyonu bulunmamaktadır. Fakat bu cihazlar için yeni düzenlemeler ve kontroller geldiği için akaryakıt istasyonları kaldırabilir.

UYGUNSUZ CİHAZLARA 15 BİN LİRA CEZA

Şu anda araçların uygun hava basıncına sahip olması için muayane isttasyonlarının vermiş olduğu değerler doğrultusunda araçların havalarında basınç olması gerekmektedir. Fakat akaryakıt istasyonlarında bulunan lastik basınç cihazları kontrol edilmediği, teknik servise yollanmadığından dolayı zaman zaman bozulabilmektedir. Bu gibi durumlardan dolayı vatandaşların yolda sorun yaşamaması için lastik basınç cihazları Türkiye genelinde kontrol edilmeye başlandı. Öyle ki uygun olmayan cihazların kullanılmasının tespiti halinde kullandıran kişilere 15 bin liraya kadar para cezasının uygulanabileceği ön görülüyor.

Lastik basınç cihazlarından akaryakıt istasyonları para kazanmadığından dolayı bu cihazları uyumlu olarak kontrol ettirip ettirmediği bilinmemektedir. Buna göre yakın zamanda ücretsiz olarak sunulmakta olan lastik basınç cihazları ile su cihazlarının akaryakıt istasyonlarından kaldırılabileceği yerine ücretli onaylı kontrol edilen cihazların konulması beklenmektedir.