9 ilde 'paralel yapı' operasyonu devam etti. İnşaat devi Dumankaya'ya 'Paralel Yapı' operasyonu. Peki yapılan operasyonda kimler gözaltın alındı.


İstanbul ve 8 ayrı ilde düzenlenen "FETÖ- PDY" operasyonları kapsamında aralarında işadamı ve bankacıların da bulunduğu 101 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında ünlü inşaat firması sahipleri olan Halit Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya ve Uğur Dumankaya ve 41 Bank Asya personeli bulunduğu öğrenildi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Dumankaya İnşaat, yönetim kurulu üyelerinin bilgilerine başvurulmak üzere Mali Şube'ye davet edildiklerini belirtti.Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan işadamı H.Z., "FETÖ-Paralel Devlet Yapılanması" adına hesap açtıkları, hesabında toplanan paraların çekildiği ve kendisine ait olan 1 milyon 60 bin TL paranın da izni olmadan çekildiği" şikayetinde bulundu


BBDK VE MALİ POLİS İNCELEME BAŞLATTI
İşadamı H.Z.'nin şikayeti üzerine harekete geçen BBDK ve Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, banka hesaplarında inceleme başlattı. Yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın ardından İstanbul'da 7 ayrı banka şubesinde açılan 16 ayrı hesap üzerinde para toplandığı ve toplanan bu paraların "FETÖ-PDY" terör örgütüne aktarıldığını belirledi.
9 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON YAPILDI
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul ve 8 ayrı ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Yapılan operasyonlarda aralarında ünlü işadamları ve bankacıların da bulunduğu 101 kişi gözaltına alındı.FETÖ - Paralel Devlet Yapılanması kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve finansal destek sağlamak suçlaması kapsamında yürütülen operasyonlarda, ünlü inşaat firması sahipleri Halit Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya ve Uğur Dumankaya'nın da bulunduğu öğrenildi.
PARALARLA "IŞIK EVLERİ" FİNANSE EDİLMİŞ
2004 ile 2015 yılları arasında açılan 16 ayrı banka hesaplarına yaklaşık 50 milyon TL'lik para ve çek toplandığı belirlendi. Toplanan paraların örgütün sözde imam ve abileri aracılığıyla çekilerek terör örgütüne elden nakit olarak aktarıldığı belirlendi. Bu paralarla terör örgütünün açtığı sözde "ışık evleri"nin finanse edildiği artan paraların da özel kuryeler aracılığıyla yurt dışına gönderildiği ileri sürüldü.
VADESİ GELMEYEN ŞİFRELİ ÇEK VE SENETLER ÖZEL KASADA BULUNDU
Yürütülen soruşturmada, himmet, kurs, burs, kurban, adak ve iftar yemeği olarak toplanan paraların dışında vadesi henüz gelmeyen çek ve senetlerin de toplandığı belirlendi. Vadesi gelmeyen çek ve senetlerin ayrı bir kasada tutularak vadelerinin gelmesinin beklendiği belirlendi. Çek ve senetlerin arkalarına, bu senet veya çeki kimin, hangi bölgeden aldığını gösteren şifreli numaralar bulundu.
PARALAR YETKİSİZ VE İMZASIZ OLARAK HESAPLARDAN ALINMIŞ
Yürütülen soruşturmada, 16 ayrı hesapta toplanan paraların, yetkisiz ve imzasız olarak hesaplardan alınarak örgütün sözde imam ve abilerine elden teslim edildiği belirlendi. Bu işlemler sırasında kusuru bulunan 40'ı aşkın banka çalışanı da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.
TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMAK VE FİNANSMAN SAĞLAMAKTAN SUÇLANIYORLAR
Gözaltına alınan işadamları ve banka çalışanlarının, terör örgütüne üye olmak ve finansman sağlamak suçlaması yapıldı.BAŞSAVCILIK: BURS, KURBAN PARASI, ABONELİK ÜCRETİ VE HİMMET...
Himmet Operasyonu ile ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'da yazılı bir açıklama yayınladı.
Başsavcılığın açıklamasında soruşturmanın gizli yürütüldüğü ifade edilirken örgüt, kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca yapılan çalışmada, Yasadışı FETÖ/PYD örgütüne finansman sağlamak, üye olmak, örgütün propagandasını yapmak ve suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak gibi suçların oluştuğu ifade edildi.
Yapılan açıklamada, "Soruşturma kapsamında Bank Asya hakkında düzenlenen Teftiş Kurulu raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yapılan tahkikat sonucunda burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak verilen toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığının ortaya çıktığı ifade edildi. Kişilerin dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin, Bank Asya'nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerince usülsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabını kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır" denildi.
Savcılığın soruşturma kapsamında 140 kişinin gözaltına alınması talimatını verdiği belirtilen açıklamada "Başsavcılığımızın talebi üzerine, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin 15.04.2016 tarihli kararı uyarınca şüphelilerden bazılarının ev ve işyerlerinde delil değeri taşıyabilecek eşyalara de el konuldu" ifadeleri kullanıldı.
BANK ASYA'NIN 4 ŞUBESİ DETAYLI ŞEKİLDE İNCELENİYOR
Soruşturma kapsamında şu ana kadar 107 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken bu kişilerden 41'inin Bank Asya personeli, diğerlerinin ise 2014-15 yılları arasında örgüte finansman sağlayan ya da aracılık eden şirket yöneticisi, çalışanı ile himmet hesaplarını örgüt adına kontrol eden kişiler olduğu belirtildi. Bank Asya'nın Maltepe, Bahçelievler, Pendik ve Pendik Dolayoba şubelerinde yoğunlaşan ve İstanbul merkezli olmak üzere 8 ili kapsayan soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.
Dumankaya İnşaat'tan Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Onursal Başkanı Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Semih Serhat Dumankaya sabah saatlerinde 'paralel yapı' operasyonu kapsamında gözaltına alınmıştı. Şirketten konuyla ilgili ilk açıklama geldi.DUMANKAYA İNŞAAT'TAN İLK AÇIKLAMA
Dumankaya İnşaat'tan Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Onursal Başkanı Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Semih Serhat Dumankaya sabah saatlerinde 'paralel yapı' operasyonu kapsamında gözaltına alınması üzerine şirketten konuyla ilgili açıklama geldi.
Dumankaya İnşaat'tan gözaltı açıklaması;

Basın yayın organlarında yer aldığı gibi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, 18 Nisan 2016 Pazartesi sabahı bilgilerine başvurulmak üzere Mali Şube Müdürlüğü’ne davet edilmişlerdir. Süreç tarafımızdan takip edilmektedir.

53 yıldır ülke ekonomimiz ve insanlarımız için değer yaratmak ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren Dumankaya İnşaat, kurulduğu günden itibaren tüm hukuki ve mali yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmiş, ülkemizin kalkınması ve insanımızın gelişimi için çalışmış ve çalışmaktadır.

Kurumumuz, süreçle ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.