Bedeli askerlik düzenlemesinde rekor başvurunun yaşandığı bu yıl aynı zamanda askerlik süresinin düzenlemesinin de beklendiği yıl olacak. Kısa dönem ve uzun dönem askerlik için düzenlemeye gidilmesi beklenirken tek tip askerlik konusunda adımlar atılmaya başlandı.

Lisans mezunları için kısa dönem 6 ay, önlisans ve altı mezunlar için uygulanan 12 ay uzun dönem askerliğin yakın zamanda tarihe karışması bekleniyor. 1 Ekim’de Meclis’in çalışmaya başlamasıyla partiler de askerlik süresinde düzenlemeye gidilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Mecliste gündeme gelmesi beklenen yasal düzenlemelerle tek tip askerliğe geçilmesi konuşuluyor. Henüz somut bir adım atılmasa da askerlik süresinin 9 ay olması ve bunun 3 ayının temel askerlik eğitimini içermesi bekleniyor. Şu anki sistemde 6 ay ve 12 ay olmak üzere kısa ve uzun dönem olarak iki tip askerlik süresi mevcut. Bu düzenlemeyle lisans mezunlarına tanınan kısa süreli askerliğin de uzaması bekleniyor.

PROFESYONEL ORDUYA GEÇİLECEK

Son yıllarda gündemde olan konulardan bir tanesi profesyonel oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da profesyonel orduya geçilmesi konusunda görüşlerini dile getirmiş ve bu konuda çalışmalar yapılmasını istemişti. Çalışmalar devam ederken resmi açıklamaların da önümüzdeki dönemlerde yapılması bekleniyor.

TEK TİP ASKERLİK NASIL OLACAK?

Edinilen bilgilere göre profesyonel orduya geçiş ile birlikte tek tip askerlik olarak. Tek tip askerlik modelinde askerlik dönemi gelmiş herkes 9 ay askerlik yapacak. Bu 9 aylık dönemin 3 aylık dönemini ise temel askerlik eğitimi oluşturacak. Ardından kalan 6 aylık dönemler için bedelli imkanı olacak. Talep eden herkes 6 aylık dönemi bedelli asker olarak yapmış sayılacak. Askerliğe devam edip 9 aya tamamlayacak askerler için herhangi bir ödeme yapılıp yapılmayacağı ise belirsiz.

Önümüzdeki dönemlerde tek tip askerlikle ilgili resmi açıklamaların gelmesi bekleniyor. Ancak bu açıklamalardan önce şu anda devam eden 21 gün temel eğitime dayalı bedelli askerlik başvurularının sonlanması ve celp dönemlerinin tamamlanması öngörülüyor.