Binlerce SSK ve BAĞ-KUR emeklisini ilgilendiren haberde temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak olan zamma ilişkin detaylar da belli olmaya başladı. 2020 yılı itibari ile emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon oranı kadar zam yapılacak olup bu zam doğrultusunda ilk olarak Ocak 2020’de maaşlara zam yapıldı. İkinci zam ise Temmuz 2020’de yapılacak olup belirlenen 6 aylık enflasyon oranına göre bir arttırma olacak. Hali hazırda TÜİK tarafından 4 aylık enflasyon oranı açıklanmış olup mayıs ve haziran aylarına ilişkin oranların da açıklanması ile zam oranı netleşecek. Bunu yanı sıra emeklilere her ay verilen ek ödemenin yüzde 4-5'ten, 10'a çıkarılması söz konusu olup buna göre talebin kabul görmesi durumunda en yüksek ödeme 602 TL olacak.

Türkiye Emekliler Derneği Talep Etti

Türkiye Emekliler Derneği tarafından yapılan “Emekliler için vergi iadesinin yerine getirilen ek ödeme yüzde 10'a çıkarılsın” açıklaması ile birliktemaaşı bin 369 TL’nin altında olan vatandaşlara yüzde 5, üstünde olanlara ise yüzde 4 ek ödeme verilecek. Buna göre dernek tarafından gerçekleştirilen talebe olumlu yanıt verilmesi durumunda tüm emeklilere her ay net maaşlarının yüzde 10'u kadar ek ödeme verilecek olup ek ödeme oranı da ikiye katlanacak. Buna göre en düşük SSK ve BAĞ-KUR emeklisine ödenecek olan tutar 59 TL’den 119 TL’ye, en yüksek ödeme de 241 TL’den 602 TL’ye çıkmış olacak.

Takvimin haberine göre TÜED tarafından konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığına bir mektup gönderilmiş olup bu mektupta "Toplumun yaşam tecrübesi en yüksek topluluğu olan biz emekliler, sürdürülen mücadele içerisindeki gayretleri takdir etmekteyiz. Bu küresel sıkıntıyı atlatıp evlatlarımıza kavuşacağımız günleri özlemle beklemekteyiz. Bu bekleyişimizde samimi gayretlerinizle sürdürdüğünüz mücadeleyle bizlere umut olduğunuz için başta zatıalinize ve şahsınızda bütün kamu görevlilerimize minnetimizi ve dualarımızı yolluyoruz" ifadelerine yer verildi.

Emekli Maaşlarına Zam

TÜİK tarafından Nisan ayına kadar açıklanan ilk 4 aylık enflasyon rakamlarının toplamı yüzde 3,12 olarak belirlenmiş olup Merkez Bankası’nın da ilk 6 aylık tahmini yüzde 4,41 olarak ifade edilmişti. Buna göre emeklilere hali hazırda yüzde 4’ün üzerinde bir zam uygulanacağı biliniyor.