Çalışan milyonlarca kişinin merak ettiği konulardan biri de emekli olduktan sonra ne kadar maaş alacağıdır. Özellikle emeklilikte maaş farkını neden olan bazı durumların bulunduğu bilinmekte olup çalışanların maaşlarını nasıl yükselteceği de bazı adımları uygulamaları durumunda mümkün olabilmektedir. Çalışırken dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya uyarak emekli maaşınızı yükseltmeniz mümkün olmakla birlikte bu durumlar ve detayları ise haberin devamında yer almaktadır.

Yüksek Maaş için Dikkat

Kadın ya da erkek çalışanların yararlanabildiği olanaklarda biri de doğum ve askerlik borçlanmasıdır. Bu noktada doğum veya askerlik borçlanması kapsamında yapılacak olan ödeme 2000 sonrasında sigorta başlangıcı olanları etkilemese de 2000 öncesinde başlayanlar için tavan fiyattan yapılması durumunda emeklilik maaşına yüksek katkı sağlamaktadır.

Maaşı etkileyen bir diğer unsur ise özellikle BAĞ-KUR’lularınson 1260 gün primi sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya ödemeleri halinde SSK şartlarıyla emekli olabilmesi olup bu sayede emekli maşalarını yüksek olarak alabilmekledir.

Yüksek maaşı etkileyen en önemli unsurlardan biri de yüksek kazanç bildirimidir. Yüksek kazanç üzerinden prim ödeyenler emekli olduklarında da yüksek maaş alabiliyor. SSK ya da BAĞ-KUR olsun son 3,5 yılda tavandan kazanç bildirilmesi maaşları yüzde 15 oranında artırabiliyor. Buna göre emekli olduktan sonra maaşlarda 500 ile 700 TL’ye yakın bir artış yaşanıyor.

Diğer Önemli Unsurlar

Emekli olduktan sonra yüksek maaş için dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da işverenlerin çalışanlar için primleri gerçek ücret üzerinden ödemeleri. Zira gerçeğinden az olarak ödenen primler emekli maaşının sonrasında düşük olmasına neden oluyor. Çalışanlar bu noktada hangi ücretten prim ödendiğini bordro ve e-devlet üzerinden kontrol etmelidir.

Ek iş yapmak da emekli olduktan sonra maaş artışına katkı sağlamaktadır. Aylık brüt 3.000 lira ile çalışan biri, 1.000 lira ücretle ek iş yapması ve bu ek işi SGK’ya bildirmesi halinde prime esas kazancı 4.000 liraya yükselecek. Bu durumda emekli maaşını etkileyecektir. Emeklilik başvurusunda ise tahsis formunda yer alan bakmakla yükümlü eş, çocuk gibi yakınları eklemek de maaş hesaplanırken aylık bağlama oranını yükseltecektir.