Yükseköğretim Kurulu YÖK'e bağlı 81 ilin tamamında yüzden faza hem devlet hemde vakıf üniversitesi bulunmaktadır. İlgili üniversitelere yıllık ortalama 2 milyon kişi kazanmakta ve eğitim görmeye devam ederken son zamanlarda öğrenciler kazandıkları bölümleri memnun kalmadıklarından dolayı gitmemekte ya da mezuna kalmaktadır. Senelere göre verilere bakıldığında mezuna kalan öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğu görülüyor. Buna göre üniersite kontenjanlarında köklü bir değişiklik yapılacağı iddia ediliyor. Peki bu köklü değişiklik nedir, nasıl bir kontenjan sistemi yapılacak?

KONTENJANLAR AZALTILACAK!

Ortada dolaşan ve ajanslar tarafından aralıklarla gündeme getirilen konuya göre üniversite kontenjanlarının azaltılacağı belirtiliyor. Buna göre son yerleştirmeler de üniversite bölümlerinin bir çoğu dolmadı örneğin 150 kişilik kontenjanı olan bazı öğretmenlik bölümlerini sadece 20 - 25 kişi tercih etti. YÖK'ün bir çalışma yaparak bu kontenjanları azaltması bekleniyor.

Buna göre örneğin A üniversitesinin B fakültesinin C bölümünün normal kontenjanı 100 kişi fakat ilgili üniversiteyi sadece 33 kişi tercih etmiş. Yeni yapılan sistem ile ilgili rakamı bir üst seviyeye yuvarlayarak 40 yapılması ve o bölümün bundan sonra ki kontenjanının 40 olması planlanıyor. Bunun hangi bölümler için yapılacağı bilinmiyor ancak bazı bölümler yıllardır ciddi anlamda öğrenciler tarafından tercih edilmiyor hatta bazı bölümler kapatılıyor. Üst üste yıllardır az öğrenci alımı yapan bölümlerde bu sisteme gidilmesi bekleniyor.