Katıldığı televizyon programında eğitim ile ilgili soruları yanıtlayan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a seslendi. Bakan Ziya Selçuk’un Hükümeti biraz daha sıkıştırması gerektiğini dile getiren Geylan, Aralık ayında yapılacak 20 bin öğretmen atamasına 20 bin kadro daha eklenmesi gerektiğini söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, katıldığı televizyon programında eğitim sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın başına Ziya Selçuk’un geçmesinin umut verici olduğunu dile getirdi. Yaşadıkları tecrübelerden yola çıkarak temkinli olduklarını da söyleyen Geylan, daha önceki bakanların öğrenci velisi olmanın dışında eğitimle ilgilerinin olmadıklarını ifade etti.

“TEMENNİMİZ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİN DİKKATE ALINMASIDIR”

15 Ekim’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklayacağı “Vizyon Belgesi’ne değinen Geylan, ‘2023'e Doğru Türk Eğitim Sistemi Bulma Konferansı’nı hatırlatarak bu konferansta konuşulan konuların önemine dikkat çekti. Daha önce alınan kararların masa başında verilmesinin eğitim camiasını ileri götürmediğini dile getiren Geylan, “Çalıştay, 81 milyonun tamamını temsil eden katılımcılarla yapıldı. Öyle ki çalıştayda müfredattan, okul ortamına, öğretmen yetiştirmeye kadar birçok konu tartışıldı. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı 15 Ekim tarihinde 3 yıllık bir plan açıklayacak. Temennimiz, bu planda, çalıştayda dile getirilen görüş ve önerilerin dikkate alınmasıdır” dedi.

“TALEBİMİZ; ARALIK AYINDA YAPILACAK 20 BİN ATAMANIN,20 BİN DAHA ARTIRILMASIDIR”

Programda öğretmen atamaları konusunda görüşlerini dile getiren Geylan, 2018 yılının AK Parti iktidarının göreve geldiği günden bugüne kadar yaptığı en düşük öğretmen atamasının yapıldığı yıl olduğunu belirtti. Bakan Selçuk’tan talepleri olduğunu söyleyen Geylan, “  Ziya Selçuk’un, Bakan olmasından sonra 20 bin ilave atama daha Aralık ayında yapılacak. Ama bu atama sayıları da çok yetersizdir. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz; Bakan Ziya Selçuk’un Hükümeti biraz daha sıkıştırması ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılı bitmeden Aralık ayında yapacağı 20 bin atamayı, 20 bin daha artırmasıdır. Aralık ayında yapılacak atama sayısı 20 bin değil, 40 bin olmalıdır” dedi.

“BRANŞLAR ARASINDA DAĞILIMI ADİL YAPMALIDIR”

Geylan, atama sayıları ve dağılımına da dikkat çekti. Kontenjanların sınırlı olmasından dolayı yüksek puan alan birçok adayın atanamadığına değinen Geylan, 5 bin sözleşmeli öğretmen ataması ve 20 bin öğretmen ataması verilerine değinerek “Bilindiği gibi 5 bin ücretli öğretmen ataması yapıldı. 5 bin ücretli öğretmen atamasında Edebiyat branşına 390 kontenjan ayrıldı, 20 bin öğretmen atmasında ise 370 kontenjan ayrıldı. Aynı şekilde 5 bin ücretli öğretmen atamasında 540 sosyal bilgiler öğretmeni görevlendirmesi yapıldı ama 20 bin atamasında 560 kontenjan ayrıldı. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! Bakanlığın bu hesabı neye göre yaptığını kesinlikle izah etmesi gerekmektedir” dedi.

“MEB SÜRECİN HIZLANDIRILMASINI TALEP ETMELİDİR”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan Ağustos ayında yapılan atama sonrası güvenlik soruşturması tamamlanmadığı için göreve başlayamayan öğretmenlere değindi. Konuşmasında “Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile istişarede bulunarak, sürecin hızlandırılmasını talep etmelidir” diyerek sürecin bir an önce tamamlanması gerektiğinin altını çizdi.