Bakan Ziya Selçuk eğitimdeki yeni sisteme değindi ve problemlerin çözümü için aksiyonların alındığını belirtti. Konuşmasında " Yönlendirme sistematiği geliyor. İlkokuldan itibaren birçok açıdan anlaşılabilmesi ve tanınabilmesi, buna göre eğitim alabilmesi için gerkeli yapıyı kuruyoruz. Dolayısıyla bu yapının desteklenmesi gereken noktalar da öne çıkıyor. Örneğin sınıf öğretmenleri ve bazı branşlar. Bir diğer konu da sınav meselesi. Biz buna kademeler arası geçiş olarak bakmıyoruz. Nasıl bakıyoruz? Sınav bizim için, muhakkak surette ikinci planda olması gereken bir unsur. Eğer biz zamanla sınava giren öğrenci sayısını, sınavla girilen okul sayısını azaltırsak, o zaman doğal olarak sınav baskısını da azaltmış olacağız. Dolayısıyla biz sınav sayısı, sınavın adı ya da tekniğinden ziyade sistemin ne kadar iyi olup olmadığıyla ilgileniyoruz." şeklinde aktardı.

Eğitim sisteminin bel kemiği ortaöğretim

" Lisede 5 ya da 6 ders var. Bizde 15-16 ders var. Bir çocuk hobilerinden nasıl uzaklaştırılır? Üstün körü sınavlara hazırlanıp geçer? Bizim bunu dönüştürmemiz lazım. Ortaöğretimdeki ders sayısını yarı yarıya azaltmamız lazım. Sosyal girişimcilik desteği, ulusal ve uluslararası sertifikasyonlar sağlamak bizim görevimiz. " ifadelerine yer veren Bakan Ziya Selçuk, eğitimde öğrencilerin dersler dışında ilgilenebilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri alanların oluşturulacağını belirtti.

Mesleki liselere çok etkin düzenleme

" En çok sayfa ayırdığımız alanlardan da göreceksiniz, mesleki eğitimdeki problemleri çözmeden, buradaki yığılmayı ortadan kaldırmadan mesleki eğitim problemlerini kaldırmak mümkün değil. Mesleki eğitimde bir dönüşüm gerekiyor. Alan desteklerini 9' da başlatıyoruz. 9. sınıfta teorik derslere başlayan öğrencilerin devamsızlık sayılarından buradaki sorunu görmek mümkün. Organize sanayilerle ortak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Birçok açıdan çok farklı meslek liseleri göreceksiniz. Bunu da hemen önümüzdeki haftalarda görmüş olacağız." ifadelerini kullanan Bakan Ziya Selçuk, yabancı dildeki problemlere de değinerek, Avrupa' da yer alan sistemlerden çok daha gelişmiş bir sistem ve uygulamayla çok yakında kamuoyuna yansıtılacağını aktardı. 2023 eğitim vizyon belgesi kapsamındaki tüm gelişmeler anlık olarak isinolsa.com sitemiz üzerinden sizlere aktarılmaya devam edecek.