Milyonlarca öğrencinin ve ailelerin merak ettiği konularında başında 2020 2021 eğitim öğretim yılının ne zaman başlayacağı yer alıyor. Korona virüs önlemleri çerçevesinde yeni eğitim öğretim yılına başlayacak olan öğrenciler için okulların açılış tarihi olarak 31 Ağustos gösterilmişti. Fakat korona virüs salgının durumuna göre bu durum değişebilir. Sözcü’den Sultan Uçar'ın haberine göre okulları özellikle illere ve ilçelere göre farklı tarihlere açılabilir. Bunu yanı sıra son sözün ise Bilim Kurulu tavsiyeleri ile Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması bekleniyor. Okulların açılmasındaki 4 muhtemel durum ve diğer açıklamalar ise haberin devamındadır.

Muhtemel 4 Senaryo Var

Sözcünün haberine göre MEB tarafından okulların açılmasına yönelik 4 farklı senaryo geliştirildi. Bunlardan ilki öğrenci sayısının sınıflarda azaltılarak sosyal mesafe gözetilecek. Bu noktada yetkiler valililere verilecek olup durumun kötü olduğu yerlerde okullar açılmayacak. Bir diğer muhtemel durum ise Bilim Kurulu tarafından önerilen kararla yarı zamanlı eğitim verilecek.

Bunlara ek olarak özellikle sürecin hafif geçtiği yerlerde okulların açılması, sürecin ve virüsün seyrinin kritik olduğu durumda ise okullar açılmayacak daha sonra telafi dersleri yapılacak. Son olarak ise eylül ya da ekim aylarında vakaların artması durumunda eğitim ve öğretime uzaktan erişim ile devam edilecek ve yüzde 40 yakından/yüzde 60 uzaktan eğitim formülü uygulanacak.

Bilim Kurulu Tavsiyeleri Neler?

Okulların açılmasına yönelik Bilim Kurulu karaları büyük önem taşıyor. Bu noktada tavsiye kararları alınmış olup bunlar arasında öncelikle 2019-2020’de ilkokul birinci sınıfa başlayan ve salgın nedeniyle yarım dönem okula gitmek zorunda kalan öğrencilerin eğitimlerine devam etmesi şeklinde. Bir diğer kararda ise öncelikli olarak LGS’ye girecek olan 8. Sınıflar ile 2021 yılında YKS sınavına girecek olan öğrenciler, 5. Ve 9. Sınıf öğrencilerinin öncelikli olarak okula başlaması şeklinde.

Vaka sayısının 900 ve altında seyrettiği yerlerde okulların açılması beklenirken diğer yerlerde okulların açılması beklenmiyor. Bu süreçte liselere kayıtlar ise devam ediyor. Okulların açılmasına yönelik prensip ve tavsiye kararlarının ise ilerleyen günlerde kamuoyuna ve veliler açıklanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim