Okul Öncesi Eğitimin Mecburi Olması İçin Nedenler

Okul öncesi eğitim şu anda ülkemizde özelleştirilmeye çalışılıyor. Ülkenin her yerinde anaokulu olmadığı için bir çok öğrenci okul öncesi eğitimden mahrum kalıyor. Ailesinden hiçbir eğitim almayan ve ilgiden de yoksun kalan öğrenciler ilkokula başladıklarında zorluk çekiyorlar. Bu da başarısızlığı beraberinde getiriyor. Eğer okul öncesi eğitim özelleştirilirse zengin olan aileler çocuklar bu eğitimden faydalanabilecek. Ancak gariban çocukları yine bu eğitimden mahrum kalacak.

Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması nedeni ile okul öncesi öğretmenleri de atanamıyor. Çocukların 0-6 yaş arasında zihinsel gelişimlerinin yüzde 80’i tamamlanıyor. Eğitimde fırsat eşitliği için okul öncesi eğitiminin zorunlu olması şart. Okul öncesi eğitim zorunlu olması hem çocuklar için hem de atanamayan okul öncesi öğretmenleri için zorunlu olacak. Özellikle okul öncesi eğitimin en büyük gerekliliği geleceğin yetişkinlerinin sağlıklı bir eğitim alması. Ülkenin her köşesinde çocukların eğitim alabileceği anaokulları ve kreşler açılmalı ve aileler de çocuklarını buralara göndermeli.

7 yaşına kadar çocuğun zihinsel gelişiminin yüzde 70’inin tamamlandığı düşünülürse okul öncesi eğitimin gerekliliği de daha iyi anlaşılacaktır. Aynı zamanda çocuğun öğrenme becerisi de bu dönemde gelişiyor. Bu nedenle mutlaka okul öncesi eğitime önem verilmesi gerekiyor. Okul öncesinde eğitim alan çocukların hem ilkokul döneminde hem de ilerleyen yıllarda daha başarılı bir grafik çizdiği görülüyor.