Türkiye’de ilkokul kademelerinden başlayarak üniversite mezuniyetine kadar eğitim gören tüm öğrenciler, öğrencilere tanınan haklardan yararlanabilmekte. Ulaşım indirimi gibi pek çok alanda öğrenciler için özel olarak hazırlanan indirim ve fırsatlardan yararlanılması adına öğrenci belgesinin alınması gerekir. Öğrenci belgesinin alınması adına ise farklı yollar bulunmaktadır.

MEB Öğrenci Belgesi Alma

Milli Eğitim Bakanlığı MEB öğrenci belgesi alma işlemlerini e devlet aracılığı ile yapabilirsiniz. İlkokul, ortaokul ya da lise kademesindeki öğrenciler için desteklenen bu hizmette öncelikle hangi öğrenci için belge alınacaksa, o kişinin e devlet bilgileri ile giriş yapılmalıdır. Ardından ise Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Belgesi Sorgulama adımlarını takip ederek belge oluşturulmalıdır. Kısa sürecek işlemlerin ardından ise öğrenci belgesi ekranda yer alacaktır. Belgeyi indirerek çıktısını alabilir ve resmi işlemlerde kullanabilirsiniz. E-devlet ortaokul diploma sorgulama kapsamında da değerlendirebileceğiniz bu işlemlerde istenildiği zaman belge alınabilir.

E Devlet Öğrenci Belgesi Alma

Üniversite dönemindeki öğrenciler için ise öğrenci belgesi alınması adına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı/Öğrenci Belgesi Sorgulama hizmetinden yararlanılmalıdır. Bu sayede öğrencilerin üniversitede hangi bölümde öğrenim gördüğü, kaç yılında kaydının yapıldığı ve öğrencilik durumunun geçerli olup olmadığı da kolay bir şekilde görülebilir. İlgili işlemler dakikalar içerisinde yapılabildiği gibi herhangi bir ücret de bulunmamaktadır. E devlet öğrenci belgesi gözükmüyor şeklindeki sorunlarda teknik problem yaşanıyorsa, ilerleyen dönemlerde tekrar denenmelidir. Ancak bir hata mesajı ya da öğrenciliğin geçerli olmadığına yönelik bir mesaj yayınlanıyorsa, bu konuda okul ya da YÖK ile iletişime geçilmelidir.

E Okul Öğrenci Belgesi Alma 2021

Öğrenci belgesi almak isteyen aileler için ilk yollardan birisi e okuldur. Ancak e okul üzerinden direk ailelerin belge alması mümkün değildir. Kurum şifresine sahip olan yetkili kişiler tarafından belge alınabilir. E okul üzerinden alınabilecek işlemlerde aşağıda yer alan “E okuldan öğrenci belgesi nasıl alınır?” adımlarının takip edilmesi yeterlidir. Bunun için

  1. E okula kurum şifresi ile giriş yapın.
  2. Menüden önce öğrenci işlemleri menüsünü, sonra ise raporlama sekmesini açın.
  3. Açılacak sayfadan " Öğrenim Belgesi (Ek1) Geçmiş Dönemler" menüsünün başındaki dosya işaretine tıklayın.
  4. Son olarak hangi öğrenci için belge alınacaksa, TC kimlik numarasının yazılması yeterli.