İşletmelerde yazar kasa üzerinden yapılan işlemlerde gün sonu raporu alınmalıdır. Mali açıdan gerekli olan gün sonu raporları, muhasebeciler tarafından muhasebeleştirilir. Bu nedenle de yazar kasa kullanmakla mükellef olan tüm esnafın z raporu nedir, z raporu nasıl alınır gibi konularda bilgi saihbi olması gerekmektedir.

Z Raporu Nedir?

Z raporları, bir işletmenin kasa üzerinden yaptığı tüm işlemleri kapsayan bir kapanış raporudur. Günde bir defa alınan z raporunda, gece saat 24.00’dan önce işlem yapılmalıdır. Eğer işletme daha erken bir saatte kapanıyorsa, kapanış saati itibariyle de z raporu alınabilmektedir. Bu konuda herhangi bir kısıtlayıcı durum olmadığı gibi z raporu alındıktan sonra herhangi bir işlem yapılmaması esas olandır. Rapor alındıktan sonra günlük hafıza sıfırlanır. Mükellefler için bu durum bir zorunluluktur. Aksi halde çeşitli yaptırımların uygulanması gerekebilir.

Z raporu hangi dönemlerde alınmayabilir?

Z raporunun bazı istisna durumları da bulunmaktadır. Öyle ki bir iş yerinin kapalı olması gerektiği durumlarda, resmi ya da idari tatillerde işletme için z raporu alınmasına gerek yoktur. Ancak bu günlerde işlem yapılıyorsa, z raporu bu şartlar dahilinde alınmalıdır.

Z Raporu Nasıl Alınır?

Z raporu alınmasında genel bir prosedür olsa da kasadan kasaya değişiklik göstermektedir. Genel olarak ise kasanın z konumuna getirilmesi gerekmektedir. Ardından genel şifre olarak 0000 yazılmalı, iki kere nakit tuşuna basılmalıdır. Ardından sistem tarafından uzun bir rapor çıkarılacaktır.

Z raporu nedir, ne işe yarar konusunda yukarıda yer alan adımları takip edebilirsiniz. Z raporu gelir ya da gider olmadığı gibi sadece günlük işlemleri gösteren bir tablodur.