Emekli olmak isteyenlerin, bu haklarını kullanmaları için izlemesi gereken birtakım adımları bulunmakta olup adayların sıklıkla karşılaştıkları durumlardan biri de sorgulama yaptıkları durumda “Evrak Kapandı” gibi birtakım ibareleri görmeleri durumunda bunun ne anlama geldiğini bilmemeleridir. Özellikle emeklilik işlemlerini yaparken bu ibare ile karşılaşanlar için tüm detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Emeklilik Başvurusu Yapma

SSK, BAĞ-KUR ya da emekli sandığından emekli olmak isteyenler için emeklilik başvurusu emeklilik evrakları ile il ya da ilçelerde bulunan herhangi bir Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne yapılarak gerçekleştirilmektedir. Başvuru sırasında görevliler tahsis talep ve beyan formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması istenmekte olup diğer belgeler ile yetkililere verilir. Emeklilik başvurusu bu şekilde sona ermekte olup bu noktada doğrulama ve işlem süreci yaklaşık iki hafta içinde tamamlanmaktadır. İlgili süreçler ise sorgulama yaparak öğrenilebilmektedir.

Emeklilik İşlem Sorgulama

Emekli olmak için başvuru yapan ve bu süreçte işlemlerin hangi aşamada olduğunu merak edenler için SGK e-devlet üzerinden sorgulama işlemleri yapılmakta olup bu noktada https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ internet adresi üzerinden kolaylıkla sorgulama işlemi yapılmaktadır. İlgili linke tıkladıktan sonra ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna basarak, sonrasında açılacak sayfada ise T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi girildikten sonra sisteme giriş yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamak suretiyle sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.

Evrak Kapandı Ne Demek?

Emeklilik başvurusu sonrasında işlemlerin hangi aşamada olduğunu merak edenler sorgulama yapmakta olup bu noktada durum ekranında “Evrak Kapandı” yazanlar, bu işlemin ne olduğunu merak etmektedir. Eğer sorgulama sonrasında bu uyarı ile karşılaşılırsa bu emeklilik başvurusunun sonlandığı anlamına gelir. Ya da SGK’ya emeklilik dışında herhangi bir konu hakkında başvurulduysa bu durumda da o başvurunun sonuçlandığını ifade etmektedir. Aynı zamanda başvurunuzun sistem tarafından olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlarının, kurum cevabının e posta adresinize gönderileceği anlamına gelmektedir. Fakat dosya içeriğine erken erişmek isteyenler tahsis talep numarası ile e-devlet üzerinden sorgulama yapmak ve içeriği görmek mümkündür.