Türkiye’de resmi müracaatlarda kişilerin resmi olarak nüfus bilgilerini ibraz etmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle de nüfus cüzdanı örneği alınarak ibraz edilmelidir.

Nüfus Cüzdanı Örneği Ne Demek?

Nüfus cüzdanı örneği, kişilerin nüfus ile ilgili tüm resmi bilgilerini içeren resmi belgedir. Önceki yıllarda resmi kurumlara müracaat edilerek temin edilebilen belge, artık çok daha kolay bir şekilde erişilebilir durumdadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes için nüfus cüzdanı örneği alınabilmektedir.

Nüfus Kayıt Örneği İle Nüfus Cüzdanı Sureti Aynı Şey Mi?

Nüfus kayıt örneği ile nüfus cüzdanı sureti aynı şeyi ifade etmektedir. Önceki yıllarda daha çok nüfus cüzdanı sureti olarak adlandırılan belge, son yıllarda nüfus kayıt örneği olarak adlandırılmaktadır. İki tanım farklı olmadığı gibi aynı şeyi, belgeyi ifade etmektedir.

Nüfus Cüzdanının Onaylı Örneği Nereden Alınır?

Nüfus cüzdanı sureti çıkarmak isteyenler için artık resmi kurumlara gidilmesine gerek yoktur. E devlet üzerinden alınabilen bu belge ile tüm resmi işlemler yapılabilmektedir. Belgenin alınması için e devlet üyeliğinin bulunması gerekmektedir. E devlet üyeliği ile sisteme giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hizmetleri altında yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama hizmeti aracılığı ile kolayca nüfus cüzdanı sureti alınabilir.

Nüfus Cüzdanı Sureti Nasıl Çıkarılır?

E devlet üzerinden yapılacak işlemlerde 3 aşama vardır. İlk aşamada bilgilendirme ve onay formu onaylanmalıdır. Kişilerin kimlik bilgilerinin yer aldığı bu ekranda nasıl bir kayıt örneğinin alınması gerektiği belirlenmelidir. Bu doğrultuda;

  • Kişi Kayıt Örneği: Sadece kişinin kendisine ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.
  • Aile Kayıt Örneği: Kendisi, Eşi, Çocukları ve varsa Eski Eş / Eşlerine (isteğe bağlı) ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.
  • Nüfus Aile Kayıt Örneği: Kendisi, Eşi, Çocukları, Anne / Babası ve Eski Eş / Eşlerine (isteğe bağlı) ait bilgileri içeren kayıtlardan oluşmaktadır.

Kişiler bu seçimlerden birisini seçtikten sonra ikinci ve son adımda sorgulama sonucu ekranda yer almaktadır. Alınan belge resmi olarak ibraz edilebilmektedir.