Kapora, alınması ve verilmesi yasal olan uzun yıllardır ticarette karşılık bulan bir prosedürdür. Kaporanın verilmesinin en temel amacı satışın gerçekleşeceğine ilişkin verilecek sözün maddi ve fiziksel bir boyuta taşınmasını sağlayarak, alışverişin güvenli olarak yapılmasını mümkün kılmaktır.

KAPORA NEDİR?

Alışverişin yapılacağına ilişikin söz vermenin yanısıra işi fiziksel bir boyuta taşımayı mümkün kılan kapora, alım yapılacağının garantisi mahiyetindedir ve alışveriş konusunda ciddi olunduğunu karşı tarafa gösterir. Ek olarak talebi çok olan malların satışının geçici olarak durdurulmasını sağlaması itibariyle alıcıyı ve satıcıyı aynı anda korumasıyla ticarette sıkça başvurulur.

KAPORA SÖZLEŞMESİ

Kapora verilirken de bir sözleşme yapılmalıdır, bu sözleşmenin içinde kapora verilen tari, satışın yapılacağı tarih, taraflar, sözleşmeye konu mala ilişkin bilgiler, kalan ödemenin ne zaman yapılacağı, tarafların TC kimlik fotokopileri de eklenmelidir.

KAPORA GERİ ALINIR MI?

Kaporanın iadesi sadece satıcı satıştan vaz geçerse mümkün olur, alıcının vazgeçmesi halinde kapora geri alınamaz. Ayrıca satış gerçekleşirse alıcı kapora olarak verdiği tutarın toplam satış bedelinden düşmesini de ister ve bu sayede her iki tarafta korunmuş olur.