Günümüzün en merak edilen mesleklerinden biri de biyolog meslek gruplarından biridir. Biyolog olmak isteyenlerin merak ettiği birtakım konular arasında biyolog nasıl olunur, biyologlar ne iş yapar, maaşları ne kadar alırlar gibi konular yer almaktadır.

Biyolog Kimdir?

Biyolog unvanına sahip olan kişiler, meslek grubunda çalışanlar, bitki, hayvan ya da insan yaşamının temel prensiplerini araştırır, organizmaların çevreleri ile olan ilişkisini inceler, organik olaylar ile ilgili gözlem yapar, etkileşimlerini inceler ve veri toplayarak bu verileri analiz eden kişilerdir.

Biyologlar Ne İş Yapar?

Biyolog olarak görev yapan meslek grubu çalışanlarının görev tanımları arasında, tıp alanında ise hastalıklara ilişkin etkileşimleri hücresel düzeyde araştırmak, incelemek, tedavi ve benzeri uygulamalar için yeni yöntemler geliştirmek, tarım alanında çalışıyorlar ise hayvan, bitkiler ve diğer organizmalar çerçevesindeki etkileşimleri incelemek, biyolojik veri toplamak ve analiz etmek, ölçüm yapmak, rapor hazırlamak ve farklı görev tanımları bulunur.

Biyolog Nasıl Olunur?

Biyolog olmak isteyen adayların bazı eğitimleri alması gerekmektedir. Bu noktada ilk olarak üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Biyoloji bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartını sağlamaları gerekmektedir. Daha sonra eğer bazı alanlarda uzmanlaşmak isterlerse o özel alanda yüksek lisans ve doktora derecesi alabilirler.

Özel Sektörde Biyolog Maaşları

Biyolog olarak görev yapmak isteyen adaylar hem kamuda hem de özel sektör kurumlarında istihdam edilebilmektedir. Bu noktada özel sektör kurumlarında istihdam edilen adaylara 2020 yılı itibari ile ödenen ortalama maaş 2 bin 500 TL civarında bulunmaktadır. Fakat özellikle tecrübeli ve alanında uzmanlaşmış biyologların maaşları 3 bin ile 10 bin arasında değişmektedir.

Kamuda Biyolog Maaşları

Kamı sektöründe, kamu kurumlarında biyolog olarak görev yapanlara ödenen maaş şu şekildedir. 7/1 derecesinde yeni başlayan bir biyolog net 4 bin 691 TL maaş almakta, 6/1 derecesinde 10 hizmet yılı olan bir biyolog net olarak 4 bin 740 TL maaş, 1/4 derecesinde 25 hizmet yılı bulunan bir biyolog ise net olarak 5 bin 442 TL maaş almaktadır.