Türkiye'de özellikle memurların karşılıklı yer değiştirme olarak uyguladığı becayiş, kısa süre içerisinde devlet memurları kanunu içerisinde de kendine yer bulmuş durumda. Memuriyet görevini sürdüren kişilerin karşılıklı rızası ile yer değiştirmeleri becayiş şartları dahilinde mümkündür.

Becayiş Nedir?

Becayiş, 657 sayılı devlet memurları kanununun 73. maddesinde detaylı olarak aktarılmaktadır. Resmi kanunda yer alan tam metin ise şöyledir;

"Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.”

Becayiş Şartları Nelerdir?

Becayiş belirli şartlar dahilinde gerçekleştirildiğinden dolayı mevcut şartların taşınması gerekmektedir. Buna göre becayiş şartları ise şöyledir;

Becayiş, aynı devlet kurumuna bağlı kişiler arasında yapılabilmektedir. Bu nedenle aynı bakanlığa bağlı olan personeller becayiş dahilinde yer değiştirme yapabilmektedir. Öğretmenler, vergi dairesi memurları gibi memurlar ancak kendi aralarında yer değiştirme yapabilmektedir.

Becayişte dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kişilerin sınıf ve unvan olarak da aynı olması gerektiğidir. Üst kademe olarak görev alan bir kişinin daha alt kademede ya da göreve yeni başlamış bir kişi ile yer değiştirmesi mümkün değildir.

Becayiş için başvuru yapılması şart olduğu gibi aynı zamanda yetkili amirler tarafından değerlendirme yapılabilmektedir. Kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile becayiş için olumsuz yanıt verilebilir. Ancak karşılıklı olarak iyi niyet ile yapılan bu değişikliklerde herhangi bir şekilde ret işlemi yapılmamakta ve başvuru onaylanmaktadır.

Becayiş Dilekçesi Nasıl Yazılır?

12 Ocak 1983 tarih ve 17926 sayılı Resmi Gazete yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik dilekçe yazımı için uyulması gereken şartları taşımaktadır. Bu doğrultuda yazılacak dilekçe ile birlikte süreç tamamlanmış olacaktır.