Cep telefonlarının yaşamımıza girmesi ile birçok alanda bireylere kolaylık sağlanmıştır. Özellikle uzak mesafelerin kısalması, günlük işlerin koordineli bir şekilde yürütülmesi gibi birçok unsurda önemli rol oynayan cep telefonlarının işlevselliğinde operatörlerin önemli bir payı bulunmaktadır. Özellikle ülkemizde her ne kadar bir elin parmağını geçmese de bireylerin tercih edebilecekleri operatör sayısının fazla olduğu söylenebilir. Numara taşıma seçeneğinin yürürlüğe konulması ile birlikte de bireyler aynı numara ile operatörlerini değiştirebilmektedir. Bu noktada Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından hangi numaranın hangi operatöre ait olduğu ise kolaylıkla bulunabilmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Hizmeti

E-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilen işlemlerden biri de geçtiğimiz aylarda yürürlüğü giren ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından verilen hizmet ile numaraya göre operatör sorgulama işlemi olmuştur. Buna göre hangi numaranın hangi operatöre ait olduğunu bulmak için https://www.turkiye.gov.tr/btk-numara-tasima e-devlet hizmeti üzerinden gerçekleştirmek mümkündür.

İlgili linke tıklayarak “Telefon Numarası” yazılan yerin aşağısına kullandığı operatörü merak ettiğiniz telefon numarası yazılır ve sorgula butonuna basılır. Butona bastıktan sonra kısa bir bekleme süresi sonrasında çıkan ekranda ilgili numaranın ait olduğu operatör kaydı gösterilir.

Diğer Online BTK Hizmetleri

E-devletin birçok kurum üzerinden online olarak işlemlere izin vermesi sebebi ile kamu kurumlarına ait sorgulama işlemlerinin birçoğu da site üzerinden yapılabilmektedir. Bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sunulan diğer online e-devlet hizmetleri arasında IMEI - MSISDN Eşleşme Sorgulama, Kayıp/Çalıntı İhbar Bildirimi, Telefon Ana Kart Değişikliği, IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama, IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme gibi hizmetler yer almaktadır.