NASA'nın göderdiği Perseverance uzay aracı ile Ingeunity helikopter drone sayesinde Mars'tan yeni görüntüler alınmaya devam ederken insanoğlunun Mars merakı artmaya başladı. İşin Olsa ekibi olarak 100 sene içerisinde Mars'ta bizleri neler beklediğini, Mars'a yolculuğun ne zaman başlayacağını sizler için derledik.

İlk İnsan Ne Zaman Gönderilecek?

NASA'nın tahmini hesaplarına göre Mars'a ilk insan gönderimi 2030 yılında başlayacak. Bu tarihten sonra Mars'a ufak bir koloni kurulacak ve yaklaşık olarak enfazla 100'e yakın vatandaş Mars'a inmiş olacak. (Sayı şu an tahminidir.)

50 Yıl İçinde Bizleri Neler Bekliyor?

Mars'a ilk koloni kurulduktan sonra buradaki koloni sayısı giderek artırılacak. 50 seneye kadar Mars nüfusunun 10.000 olması için mücadele edilecek. Tabi ki bu nüfusun olması için verilerin istenildiği gibi olması gerekiyor.

100 Yıl İçinde Neler Olacak?

100 yıl içinde irili ufaklı Mars'a birden fazla şehir kurulmuş olacak. Bu sayede Mars'ta nüfus yaklaşık olarak 100.000'e yakın olacak. Artık insanlar meyve, sebze, temel gıda gibi ürünlerini Mars'tan kendisi karşılayabilecek. Kendi kendilerine yeten koloniler, popülasyonlar kurulacak ve dünya ile irtibatı kesilse de bu kişilerin burada yaşaması olanaklı hale gelecektir.

Neler Yapılıyor?

Şu anda Mars'ta bulunan oksijen seviyesi oldukça düşük. Mars'ta oksijen artırılması için yapay bir fotosentez yapan bitki Mars'a gönderildi. Mars'ta şu anda oksijen üretimi başladı. Yer altındaki toprak ve mikroskobik canlı araştırmaları yapılıyor. Eğer yer altında tahmin edilen bakteriler, mikroplar çıkarsa tüm bu hayaller daha erken olabilir. Krater gölü olduğu sanılan bölgenin altında su var mı, oksijen üreten algler var mı, metan üreten bakteriler var mı araştırılıyor. Eğer böyle bir kanıt bulunur ve toprak altındaki canlıları yüzeye teması sağlanırsa kısa sürede insanların yaşayabileceği, dünyaya yakın bir atmosfer oluşur. Sonrasında atmosferi CO2 ve O2 ile doldurmak gerecek. Tüm bu araştırmalar Fen Bilimleri, Yer Bilimleri, Astronomi dünyası tarafından yapılmaya devam ediyor.