Birçok kişinin merak ettiği konularda biri taşındıktan ya da başka bir yere yerleştikten sonra ikametgahın nasıl değiştirildiğine ilişkin konudur. Özellikle son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikteikametgahın değişmesi başta olmak üzere birçok işlem online olarak e-devlet üzerinden gerçekleşmekte olup bu noktada ikametgahın nasıl değiştiğine ilişkin detaylı bilgi de haberimizin devamında yer almaktadır.

Yer Değişikliğinin Bildirilmesi

Türkiye’de yer alan kanunlara göre mevcut bir yerden başka bir yere taşındıktan sonra 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 48 inci maddesi kapsamında 20 gün içinde bu yer değişikliğinin nüfus idaresine bildirilmesi gerekmektedir. Özellikle taşınmadan sonra 20 gün içinde bildirilmeyen yer değişikliği ceza uygulanmakta olup kanun gereğince zamanında yapılmayan adres değişikliği beyanı için 480 TL, beyanın gerçek dışı olduğu saptanması durumunda ise ödenecek olan tutar 963 TL olarak artış göstermektedir.

Birlikte Oturma için Nüfus Müdürlüğüne Gidilmesi Gerek

Adres bildirimi, ikametgahın değiştirildiği durumda yeni taşınılan yerin Nüfus Müdürlüğüne gidilerek bildirilmesi işlemi olup başvuru yapılan adresin boş konut olması halinde ekstra bir leye ihtiyaç duyulmazken, daha önce beyan edilmiş bir adreste birlikte oturma gerekçesi ile yapılıyor ise bu durumda ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaat yapması gerekmektedir.

E-devlet Üzerinden İkametgah Değişimi

Adres değişikliği işlemleri günümüzde çoğunlukla e-devlet üzerinden online bir şekilde gerçekleştirilmekte olup bu noktada vatandaşların öncelikle e-devlet şifresi temin etmesi gerekmektedir. Daha sonra www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Nüfus Genel Müdürlüğü online hizmetlerinden biri olan “Adres Değişikliği Bildirimi” sayfasına, hizmetini arama butonunda aratarak ya da müdürlüğün hizmet sayfasında erişmesi gereklidir.

İlgili sayfa açıldıktan sonra ekranda yer alan Kimliği Doğrula butonuna tıklayarak işlem başlatılır. Bu sayfada vatandaşların kimliklerini doğrulamaları için 4 aşamadan oluşan bir güvenlik sistemi bulunmaktadır. Vatandaşlar bu sistemlerden birini tercih ederek işleme devam etmelidir. Sonrasında ise sisteme giriş yapılmakta ve vatandaşlar sisteme giriş yaptıktan sonra adres bilgileri güncelleyebilmektedir. Adayların ilgili süreçte adres bilgilerini doğru bir şekilde yazması ve belirtmesi ise yasal bir zorunluluktur.