Türkiye’de astsubay olmak isteyen kişiler için özel olarak hazırlanan ve ASEM olarak adlandırılan birim, astsubaylık ile ilgili tüm işlemlerin yürütüldüğü resmi kurumdur.

ASEM Açılımı Nedir?

ASEM açılımı, Astsubay Eğitim Merkezi’dir. Orduda görev alacak astsubay adayları, bu eğitim merkezinde bir dizi eğitime tutulur. Başvuru yapan kişileri için ilk olarak kayıt kabul işlemleri yapılmaktadır. Yapılan incelemelerde astsubay olmasında herhangi bir engel bulunmayan kişiler eğitime alınır. eğitim programında ise sırasıyla intibak, temel ve akademik eğitim, staj, kolluk uygulaması gibi aşamalardan geçen adaylar, eğitim sonunda astsubay olarak görev yapma hakkına sahip olmaktadır.

ASEM Kimler Başvurabilir?

ASEM başvurusu yaparak astsubay olmak isteyen adaylar için kriterler oldukça temel düzeydedir. Buna göre kişilerin T.C. vatandaşı olması, KPSS notuna sahip olması, Sağlık Yönetmeliği dahilinde herhangi bir rahatsızlığının bulunmaması, daha önceden askeri okullar gibi resmi kurumlardan ayrılmamış ya da çıkarılmamış olması gerekir. Bu şartları taşıyan kişiler başvurularını yapabileceği gibi başvuruların ardından kişi hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır. Tüm bu aşamalarda herhangi bir sorun bulunmazsa, yukarıda belirtilen eğitim adımlarına geçiş yapılmaktadır.

ASEM Eğitimi Boyunca Adayların Hakları Neler?

Eğitim almaya hak kazanan adaylar JSGA Başkanlığı tarafından sağlanan imkanlardan yararlanmaktadır. Bu imkanlar; yeme içme, eğitim, giyecek ve barınma şeklindedir. 6-8 kişilik odalarda kalan öğrencilerin kişisel ihtiyaçları dışında tüm temel ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra eğitim alan tüm adaylara MSB okulları için geçerli olan harçlık ödemesi yapılmaktadır. Bu hizmetlerin dışında yerleşke içerisindeki mevcut tüm imkanlardan yararlanma imkanı da sağlanır.

Jandarma ASEM İntibak Eğitimi Kaç Gün, ASEM Kaç Ay?

ASEM eğitimi 1 yıl (12 ay) sürmektedir.

ASEM İzinleri Var mı? ASEM İzinleri Ne Kadar?

ASEM’de normal askerlikte olduğu gibi eğitim sonunda yemin edilir. Bu süre zarfında ise izin kullanma hakkı bulunmamaktadır. Ancak çok elzem durumlarda, eğitimin verildiği yerlerdeki ilgili yetkili komutanlık tarafından durum değerlendirilmesi yapılarak özel izin verilebilir. Yemin sonrasındaki süreçte ise astsubay adayları için resmi tatillerde, hafta sonu ve mazeret izinleri verilebilmektedir.

ASEM’den Ayrılmanın Cezası Var mı?

ASEM’e başvuru yapan adayların başvuruları kabul edildiği takdirde bir sözleşme imzalanmaktadır. Bu sözleşmede ise eğitim/öğretim süreci içerisinde adayların eğitimden vazgeçmeleri ayrılmaları halinde tazminat ödemesi gerektiği hükmü yer almaktadır. Bu nedenle ayrılmanın sözleşme nedeniyle bir cezası vardır. Bu standart bir fiyat olmadığı gibi dönemsel olarak değişmekte ve artmaktadır.