Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede en çok tercih edilen ve prestijli mesleklerden sayılan pilotluk, farklı sektörlerde istihdam kapsamında yer alıyor. Bu noktada özellikle askeri alanda pilotluk yapmak isteyenler ise nasıl askeri pilot olunur merak etmekle birlikte, istihdam olanağı ve mesleğe ilişkin diğer detaylar merak ediyor. Günümüzün en merak edilen mesleklerinden biri olan askeri pilotluk için adayların izlemesi gereken birtakım adımlar ve sağlaması gereken şartlar bulunmakla birlikte mesleğe ilişkin diğer detaylar haberimizin devamında yer alıyor.

Askeri Pilot Olma Şartları

Askeri pilotluk yapabilmek için adayların sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Bunlar, Türk vatandaşı olmak, daha önce askeri okullara girmiş olmakla birlikte atılmamış, uzaklaştırılmamış olmak, ilgili kanun gereğince suçu olmamak, hüküm giymemiş olmak, herhangi bir göz hastalığı bulunmuyor olmak ve sağlıklı olmak, Boyun 1.65’ten kısa ve 1.90’dan uzun olmaması, 20 yaşını aşmamış olmak şartları yer almaktadır.

Nasıl Olunur?

İlgili şartları sağlayan adayların izleyebileceği iki yol bulunmakta olup bunlardan ilki, lise tercihi yaparken askeri hava liselerine giriş şartlarını sağlamak ve sınavı kazanmak şeklindedir. Bu liseleri kazanmaları durumunda 4 yıl lise eğitimi ardından, Hava Harp Okulları’na girişe hak kazanmış da olurlar ve pilot olarak bir kariyer seçebilirler. Önemli bir nokta ise adayların lise tercihleri için uygulanan liselere giriş sınavlarına girmesi gerekebilmektedir.

Üniversitede girişler için ise Hava Harp Okulları tarafından açılan tercih ilanına başvurmaları ve o yıl gerçekleşen üniversite sınavından en az istenen puanı almaları şeklindedir. Daha sonra ise fiziki ve sözlü sınav aşamasını geçmeleri durumunda Hava Harp Okulları’na kabul edilmiş olurlar. Yine buradada kariyerlerine pilotluk üzerinden devam edebilirler.

HHO Eğitimleri

HHO girilmesi durumunda adaylar aynı zamanda mühendislik programlarından birine ilişkin dersleri görmekte ve aynı anda askeri eğitimler de almaktadır. Uçuşlarda ise T-41D uçağı ya da MFI-17 Mushshak ile uçuş dersleri icra edilir.