Devlet tarafından işsizlik döneminde vatandaşların bakımını ve diğer giderlerini karşılamak amacı ile işsizlik maaşı ödenmektedir. Bireyler bu olanaktan İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşı kapsamında yararlanmakta olup 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan şartları sağlayan bireylere verilen bir ödenek olarak ifade edilmektedir.

Başvuru Şartları Nelerdir ?

İlgili 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında işsiz vatandaşlara ödenen bu tutardan yararlanmak için vatandaşların sağlaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlara arasında; bireylerin kendi hata, istek ve kusuru olmaksızın işsiz kalması, hizmet akdinden 120 gün önce akde tabi olmak, hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 yılda minimum 600 günlük işsizlik sigortası primi yatırmış olmak, hizmet akdinin sonlanmasından sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a elektronik ya da şahsen başvurmak şartları yer almaktadır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar ?

İŞKUR tarafından yukarıda yer alan şartların sağlanması durumunda verilen işsizlik maaşı 600 gün sigortalı çalışanlar için 180 gün, 900 gün sigortalı çalışanlar için 240 gün, 1080 gün sigortalı çalışanlar için ise 300 gün süre ile ödenmektedir. Ayrıca işsizlik sigortası kapsamında ödenecek olan tutar prim ve çalışma süresinde alınan maaşa göre değişmekte olup 1.015,59 ₺ ile 2.031,19 ₺ arasındaödenmektedir.

Nasıl Başvuru Yapılır ?

Bu ödenekten yararlanmak isteyen vatandaşlar şartları sağlaması durumunda en yakın İŞKUR şubesine giderek, ilgili ödenek için şahsen ya da İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Adaylar ayrıca e-devlet üzerinden de başvuru yapabilmekte olup işten ayrılmalarını takiben 30 gün içerisinde başvurmak gerekmektedir. Aksi taktirde başvurular geçersiz sayılmaktadır. Maaş alırken ise vatandaşlar nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödenekleri çekmek mümkündür.