6 Eylül ve 20 Eylül tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ÖABT sonuçları 22 Ekim sabah saatlerinde açıklandı ve milyonlarca adayın meraklı bekleyişi sona erdi. Sosyal medya ve telegram gruplarından konuşan adayların bazılarının dikkatini sıralamalar çekti ve aynı sıralamalarda birden fazla kişinin olduğu iddiaları ortaya atıldı. Peki konunun gerçeklik payı nedir?

Örnekler Var

Özellikle dünden beri neredeyse tüm branşlar için açılan telegram gruplarında bir çok örnek dolaşıyor. Puanları aynı olan kişilerin örneğin ikisinde de 299. sıralama yazıldığı belirtilmekte olup resmi duyurulara bakıldığında böyle bir durumda mezuniyet tarihi, sınavın önce açıklanmış olduğu zaman, yaşlarının büyüklüğü gibi durumlara bakıldığı anlaşılmaktadır. Peki bu karışıklık diğer sıralamalarda olan kişileri nasıl etkileyecek?

Gerideki Sıralamalar Kayar Mı?

KPSS puanları aynı ve sıralamada aynı olma durumları özellikle arkadaki kişileri etkilemektedir. Peki gerideki kişilerin sıralamaları kayacak mı? Uzmanlardan yapılan duyurularak göre puanların aynı olması durumunda (kişi sayısı oldukça azdır) gerideki sıralamaların kaymayacağı söylenmekte olup örneğin 299. sırada üç kişi varsa üçünde de sıralamanın 299 yazacağı ve dördüncü kişinin sıralamasında ise 300 değil 302 yazacağı belirtiliyor. Yani 299, 299, 299, 302 şeklinde sıralamanın devam edeceği ve 299 ile aynı sıralamada olan kişilerin yaşları, mezun olma tarihleri vb. gibi konuların dikkate alınarak atamanın yapacağı kurum tarafından bunun dikkate alınacağı söylenmektedir.