Kamu kurumlarında memur olmak için adayların ilk adım olarak Kamu Personeli Seçme Sınavına giriş yapmaları gerekmektedir. KPSS sınavı A ve B grubu olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. KPSS A Grubu sınavı, kariyer kadrosu olarak bilinmekle birlikte müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı ve benzeri kadroları kapsar.

KPSS A Grubu sınavından sonra kurumların alım yapması durumunda adaylar ikinci aşama olarak kurumların özel açtığı mülakat ve sözlü sınavına girer, başarılı olmaları durumunda atamaları yapılır. Peki KPSS A sınavı kapsamında giren konular nelerdir, kimler başvuru yapabilir, merak edilen konuların detayları haberin devamında yer almaktadır.

KPSS A Grubu Konuları

KPSS A grubu sınavlarına katılacak olanlar KPSS temel sınavı olan Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavlarının yanında alan sınavlarına da girmek durumundadır. Bu noktada adaylar genel itibari ile:

  • 60’ar sorudan oluşan Genel Kültür ve Genel Yetenek testi
  • 40 sorudan oluşan İşletme testi
  • 40 sorudan oluşan Muhasebe testi
  • 40 sorudan oluşan İstatistik
  • 40 soruluk Hukuk
  • 40 soruluk Kamu Yönetimi
  • 40 soruluk İktisat
  • 40 soruluk Maliye testi
  • 40 soru Uluslararası İlişkiler testi
  • Son olarak ise 40 sorudan oluşan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri testlerine girmelidir.

KPSS A Dersleri

KPSS A testleri içerisinde konulara göre dağılım şu şekilde olmaktadır.

Hukuk testi kapsamında Anayasa, İdari, İdari Yargılama, Ceza, Borçlar, Medeni, Ticaret, İcra ve İflas Hukuku dahilinde olan konulardan adaylara sorular sorulmaktadır.

İktisat testi kapsamında ise adaylar, Para-Banka-Kredi, Uluslararası İktisat, Büyüme, Kalkınma, Türkiye Ekonomisi, Makro ve Mikro İktisat ile İktisadi Düşünce konularından sorumludur.

Maliye testinde, Devlet Borçlanması, Maliye Politikası, Vergi Hukuku, Vergi Usûl Hukuku, Türk Vergi Sistemi, Maliye Teorisi, Kamu Gelirleri, Kamu Giderleri, Kamu Bütçesi konularından sorular gelmektedir.

Muhasebe testinde, Genel Muhasebe, Mali Tablolar Analizi, Denetim, TFRS, TMS, Yönetim ve Maliyet Muhasebesi konuları yer alır.

ÇEKO kapsamında ise İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ile Sosyal Politikalar, Çalışma Ekonomisi, Psikolojisi ve Sosyolojisi konuları yer alır.

Kamu Yönetiminde Siyaset bilimi, anayasa, yönetim bilimleri, yönetim hukuku ile Türk siyasi hayatı konuları bulunur.

İşletme testinde ise Temel kavramlar, işletme yönetimi, üretim, pazarlama ve finansman konuları yer alır.

Uluslararası İlişiler testinde ise adaylara Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası Hukuk, Uluslararası İlişkiler Teorisi, Uluslararası Güncel Sorunlar, Örgütler konularından sorular sorulur.