Gardiyan Nedir? ve Görevleri Nelerdir?

Cezaevi ve ıslah evlerinde bulunan suçluların ihtiyaçlarını karşılamak ile görevli memurlardır. Ayrıca gardiyanlar suçluların yeniden topluma kazanılmasını sağlayan önemli kişilerdir. Öncelikle cezaevine giren suçluların üzerlerini arayarak değerli eşyalarını emniyet altına almaktadır. Aynı zamanda tutuklu kişilerin en az günde 3 kez sayımını yaparak kayıtlarını tutmaktadır. Örneğin; belirli zamanlarda suçluların bulunduğu cezaevine girerek sayım yapmaktadır. Diğer bir taraftan tutuklu kişileri koğuşlarına getirip, götürürken kapıları kitleme görevine sahiptir.

İnfaz ve Koruma Memuru Görevleri Neler?

İnfaz ve Koruma Memuru, Gardiyanlar tutuklu kişilerin kişisel ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Örneğin; revire çıkmak, yemek ihtiyaçlarını karşılamak, görüşe götürüp-getirmek, mahkemeye hazırlamaya, ihtiyaçların giderilmesi ve tutuklu kişinin yöneticiler ile görüşmesini sağlar. İKM - Gardiyanlar idari yöneticilerin olmadığı cezaevlerinde tutukluyu sevk etmekle ve idari işleri ile sorumlu olmaktadır. Cezaevi veya ıslah evinde çıkacak kavgalarda araya girerek düzenin bozulmasını engelleyerek sükuneti sağlar.Peki, bir gardiyan memuru'nun özellikleri nelerdir?

Gardiyanların mesleki zorunluluktan dolayı bazı özellikleri vardır. Bunlar;

  • Mesleğe başvuru yaparken gerekli olan fiziki şartlara sahip olmak,
  • İnsan ilişkisinde başarılı olmak,
  • Tutuklu ve hükümlülerin ıslahında görev yapabilmek

Gardiyan ile İKM Aynı Görevi mi Yapar?

Gardiyan ile İnfaz Koruma Memuru (İKM) aynı göreve sahiptir. Cezaevlerinde bulunan tutukluların her türlü ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan, oluşan problemlerde çözüm sunan ve tutuklu kişileri yeniden topluma kazandırmakla görevlidir. Kısacası hem gardiyan diğer hitap edilebilir hem de infaz koruma memuru olarak hitap edilebilir.

İŞİN OLSA