Normalleşme sürecinin ikinci aşamasında 11 farklı sektöre göre bu sektörlerde görev yapan mesleklerin normalleşme takvimi açıklandı.

Bilim kurulunda alınan tavsiye kararlarının sektörler bazında ki rehber yayımlandı. Yeni normalleşme döneminde covid-19 Sağlık Yönetimi ve çalışma rehberi adı altında bir rehber açıklandı. Bu bağlamda sektörlere yönelik olan çalışmalar, alınması gereken tedbirler detaylarını paylaşıyoruz.

Yeni tip koronavirüs ülkemizde görüldüğü tarih olan 11 Mart tarihinden bu yana ilk normalleşme adımı 11 Mayıs tarihinde atıldı. Bu ilk olarak 31 ilde başlayan sokağa çıkmak kısıtlamaları şu anda 15 ilde uygulamaya devam ediyor. 11 Mayıs tarihinde alınan karara göre berberler, alışveriş merkezleri kademeli olarak çalışmalarına başladı. Yeni açılması beklenen çay bahçeleri, spor merkezleri, oteller, lokantalar ne zaman açılacağını yeni açıklamaların ardından ikinci aşamada kademeli olarak açılmaları sürecektir.

NORMALLEŞME ADIMLARI;

Normalleşme sürecinin ikinci aşamasında neler olacak; 65 yaş üstü ile 20 yaş altı sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak 15 şehirde giriş çıkış yasağı kaldırılacak. Spor Merkezi, dernekler, yüzme havuzları, lokaller, kulüpler, çay bahçelerinin açılışı yapılacak. Nikah salonları, piknik alanları, duruşma salonları açılacak düğün salonları sinema salonları tiyatrolar açılacağı Tarih 1 Temmuz olarak ifade ediliyor.

ALINACAK TEDBİRLER;

Elektronik mağazalarda müşterilerin teşhir ürünlerinin incelemelerini izin verilecek. Oto galeri ile işletmelerin ofislerini ve işyerlerinde misafir almaması kararlaştırıldı. Oto yıkama yerlerinde çalışanlar ve müşteriler için el dezenfektasyonu bulundurulacak. Kozmetik mağazalarında müşteriler tarafından kullanmak üzere dezenfektasyon ve alkol içeren kolonya bulundurulacak. Akaryakıt istasyonlarında ve buralardaki marketlerde müşterilerin içeri alınırken sosyal mesafenin korunması yapılması için gerekli olan tedbirlerin alınması gerekli olacak. Beyaz eşya mobilya mağazalarında 4 metrede 1 kişi olacak şekilde müşteri alınacak.