İstanbul’da yaşayan Gülsüm Kaya isimli vatandaşa TÜİK tarafından kapısına gelen anket görevlisinin ankete katılım talebini reddettiği gerekçesiyle 1332 lira para cezası kesildi. Kaya, evine gönderilen idari para cezası belirten tebligatı sosyal medyadan paylaştı.

Herhangi bir mazeret olmaksızın ankete katılmadığı belirtilen vatandaşa 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kurumu Kanununun 54. maddesinin ikinci fıkrası gereği bölge müdürlüğü tarafından para cezası kesildiği ifade edildi. Tebligat metninde ise şu ifadelere yer verildi:

"2018 Ekim ayı Hanehalkı Bütçe Araştırması için haneniz görevli anketörlerimizde ziyaret edilmiş, ancak hanehalkı bireylerin geçerli bir mazereti olmaksızın anketi reddetmesi nedeniyle bu hususa dair ekte bir sureti bulunan tutanak tanzim edilmiştir.

2018 Ekim ayı Hanehalkı Bütçe Araştırması'na cevap vermeyi reddetmeniz şeklinde ortaya çıkan bu eyleminiz nedeniyle, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 54. maddesinin ikinci fıkrası gereğince Bölge Müdürlüğümüz tarafından hakkınızda 1.322 Türk Lirası idari para cezası tatbik edilmesine karar verilmiştir."

ÜNLÜ SPİKER DE CEZA ALMIŞTI

TÜİK tarafından ceza alan isimler arasında ünlü isimler de bulunuyor. 2013 yılında 3 defa kapısı çalınan ünlü spiker Defne Samyeli de para cezası almış ve ardından olayı mahkemeye taşımıştı. Anayasa Mahkemesi’ne kadar uzanan davanın sonucunda AYM TÜİK’i haklı bulmuş ve anketin özel hayata saygını ihlal etmediğine karar vermişti.