Ülkemizde bilindiği üzere sosyal medya üzerinden önemli olaylara karşı bazı olumsuz açıklamalar, paylaşımlar yapılmakta ya da yanlış yönlendirmeler yapılmaktadır. Bunların kontrol edilebilmesi, sosyal medya da güvenli bir ortamın oluşturulması ve temasların daha hızlı bir şekilde olması için yasa çıkarıldı. İlgili yasaya göre kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla sosyal ağ uygulamaları ya da sitelerinin Türkiye'de en az bir temsilci belirlemesi gerektiği belirtilmiş olup son tarih olarak 2 Kasım olduğu belirtilmişti. Buna göre yarın itibari ile temsilcilik açma süresi sona erecek.

Toplantıya Kimler Katılmıştı

Temsilcilik açma konusunda video konferans görüşmesi yapılmış ve bu görüşme ile konferansa katılan uygulama yöneticileri bilgiledirilmişti. Toplantıya Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok, Dailymotion, Periscope ve VK katıldı fakat Telegram ve Snapchatten her hangi bir açıklama gelmediği, temsilci belirleme konusunda olumlu, olumsuz net dönüşlerin alınamadığı belirtilmişti.

Temsilci Olmazsa Kapatılacak

Buna göre 2 Kasımda ceza yemeden temsilci açma süresi sona erecek olup bu sadece tek bir uygulamaya geçerli olmayıp 1 milyondan fazla kullancısı olan yurt dışı kaynaklı tüm sosyal ağ uygulamaları için geçerlidir. İlk aşama da temsilci açmayanlara 10 milyon lira ceza kesilecek ve yayına devam edecek, 30 gün içerisinde temsilci yine belirlenmezse 30 milyonluk ceza kesilecek ve her aşama da daha ciddi yaptırımlar uygulanarak ilgili sosyal ağın Türkiye'de kapatılmasına, girişlerin yasaklanmasına karar verilecek.