Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye’yi ayağa kaldıran Elazığ depreminden sonra arama kurtarma, destek ve yardım çalışmalarına başlanmış ve çalışmalar hız kazanmıştı. Bu noktada 696 sayılı KHK ile taşeron şirketlerden genel idarelerde kadroya geçen işçilere yapılacak yardımlardan 'Olaya Bağlı Sosyal Yardımlar Ve Diğer Sosyal Yardımlar' başlığı altında yardımlar yapılabilmektedir. Son yaşanan Elazığ ve Mardin depremi sonrasında ise ilgili kanun hükmüne göre hem 4/D’li hem de belediye işçilerinin zarar görmesi durumunda bin TL yardım yapılması bekleniyor.

Toplu Sözleşmelerde de Yer Alıyor

İlgili yardım YHK'nın toplu iş sözleşmesinde de yer almakta olup sözleşme hükümlerine göre hem 4/D sürekli işçilere, hem de belediye şirket işçilerine afetlerde zarar görmeleri halinde 1.000 TL yardım yapılmaktadır. Sözleşmede yer alan hali ile “Olaya Bağlı Sosyal Yardımlar ve Diğer Sosyal Yardımlar D-TABİİ AFET YARDIMI:İşçilerin yangın, deprem, sel ve benzeri afetlerden zarar görmeleri halinde 1.000TL'ye kadar tabii afet yardımı yapılır. " ifadeleri yer alıyor.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Sözleşme hükmünde yer aldığı hali ile Deprem veya diğer tabii afetlerde zarar gören işçiler durumlarını gösterir belge ile kurumlarına başvuru yaparak bu yardımdan faydalanabilmektedirler. Aynı zamanda hem belediye şirketlerine geçen işçiler gerekse de 4/D'li sürekli işçiler bu yardımdan faydalanabilmektedir. İşçilerin bu destekten yararlanmak için kendi kurumlarına başvuru yapmaları gerekmektedir.