Tüm dünyada ekonomik ve sosyal olarak derinden etkileyen Koronavirüs hac ibadetinde de bazı önlemlerin alınmasına neden olmuştu. 2020 yılında Arabistan Hükümetinin aldığı karar neticesinde diğer ülkelerden hac ibadetini gerçekleştirmek için başvuru almayı iptal etmişti. 2021 hac ibadetinde belirli bir sınırlama getirilerek yeniden başlanacak. Türkiye’den de başvuru alınacak mı?

Suudi Arabistan'ın Hac Açıklaması;

Yapılan açıklamada bu yıl 60 bin kişi kutsal topraklarda hac gerçekleştirebilecek. Fakat bu sayı sadece ülke sınırları içerisinden gelecek kişiler için sınırlı olacak. Hac ev Umre Bakanlığının salgın önlemleri kapsamındaki yazılı açıklamasında diğer kısıtlamalarda belli oldu. Yaş şartında en az 18 istenilecek ve en fazla 65 yaşına kadar kişiler kabul edilecekler. Diğer bir şart ise daha önce aşı olmuş olmak gerekmektedir. Güvenlik ve sağlık şartlarının önemli olacağı bir yıl gerçekleşecek.

Hac Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Türkiye vatandaşları için Diyanet İşleri Başkanlığı’mda yeni bir duyuru yapması bekleniyor. Daha önceki başvuru yapıp hak kazanan hac adayları merakla sınırlamanın kaldırılmasını beklemekteler. Fakat bu sene yeni bir başvuru alınması beklenmemektedir. Yeni yıldan itibaren yeni uygulamalar da vaka sayılarına bağlı olarak gelişmesi bekleniyor.

2022 Yılında Hac Yapılabilecek mi?

Aşı uygulamalarının düğer ülkelerde de sağlıklı bir şekilde devam etmesinin ardından önümüzdeki yıllarda sınırlamalarda daha genişletilmesi beklenilmektedir. İlk olarak Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının alacağı kararlar bu sorunun cevabında etkili olacak. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz. İşin olsa mobil uygulamalarını takip etmeyi unutmayın.

İşin Olsa